BilderDet är inga vackra bilder direkt och jag tänker inte komma och påstå att jag är smal på dem, för det är jag då inte, men det finns en anledning till att de här bilderna motiverar mig. Samtliga togs nämligen för ett antal år sedan då jag hade gått ned en hel del i vikt och vägde någonstans mellan 80-85 kilo. Det är 15-20 kilo mer än min nuvarande målvikt och det skvallrar därför om hur slutresultatet kommer att bli den här gången. När jag har gått ned alltihopa.

Då kommer jag faktiskt att vara smal. Och förhoppningsvis helt utan de där hemska armarna (som nog är det jag hatar allra mest på min kropp, tillsammans med magen)!

Bra länkar


Jag har hittat två sidor som är hur bra som helst. Den ena är funbeat.se som är en form av community för folk som sysslar med träning av någon form. Där kan man föra en privat eller allmänt öppen dagbok över sin egen träning och få fram spännande diagram över den som ger en lätt överblick över hur mycket man har tränat, och vad.

Den andra är Iform.se som har en funktion där man kan mäta ut sina rundor och se hur långa de är, samt hur mycket man har förbränt under den sträckan om man har cyklat/joggat/promenerat. Min morgonrunda på 45 minuter visade sig till exempel vara 2,65 kilometer lång och med min vikt så ger det en kaloriförbrukning på 216 kcal. Det innebär att jag låg på ett rejält minus även efter frukosten :-)

Båda sidorna innehåller dessutom massor av intressanta artiklar, diskussioner och annat intressant. De rekommenderas med andra ord!


Funbeat
IForm

Dagens mat, dag 11

Jag läste just här om dagen att äggvita är något av det nyttigaste man kan hitta. Med enbart 15 kcal per ägg (vilket går att jämföra med de 75 kcal som äggulan innehåller), varav det mesta från protein, så kommer man tydligen undan jättesmalt om man ser till att enbart använda den i matlagningen. Igår när jag använde några äggulor såg jag därför till att spara undan äggvitorna till min frukost och det fungerade jättebra. Det blev inte fullt så gott som när man använder hela ägg kanske, men en bra smal lösning var det i alla fall. För att inte glömma hur pass bra ägg mättar.

I övrigt så har min dag gått bra och det trots att sambon snaskade på de sista vingummina, som faktiskt har legat i skafferiet hela dagen utan att jag så ägnat dem en tanke. I normala fall hade jag antagligen tänkt att ingen skulle märka om jag tog en - men nu är jag så fast beslutsam att jag inte är ute efter att lura andra eller mig själv. Det känns kanon.


Frukost:
Äggröra på äggvitor med purjolök, gurka och tomat

Lunch:
Falukorv special med pasta
Sallad med 1/4 nashi-päron i

Middag:
Två fiskpinnar med potatismos och pyttelite lättmajonäs
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten
En nektarin


(PS. Under min morgonpromenad behövde jag för första gången knyta mina mjukisbyxor i midjan eftersom de ville halka ned lite annars. Det händer saker med andra ord!)

Pepp-musik
Jag tänker inte påstå att det är min typ av musik egentligen men det går inte att komma undan att låten har ett trevligt trall och en text som kan peppa en ordentligt. För det är ju trots allt just så det är:

"You can get it if you really want".


Dagens mat, dag 10

När sambon kom hem från jobbet idag så hade han förutom dagens mat köpt med sig en påse med vingummin hem. I normala fall hade det nog inte varit så svårt att motstå eftersom jag egentligen inte ens är så fasligt förtjust i dem men just nu, hungrig och med mensvecka, så var de otroligt lockande. Bara doften fick det att vattnas i munnen på mig. Men jag stod ut och övertalade mig själv att det hela skulle gå över efter middagen, och det gjorde det också. Med andra ord tog jag mig igenom ytterligare en dag med ett matintag som jag kan vara stolt över. Skönt!


Frukost:
1/5 dels tallrik Yoggi Yangster 3%
Tre skivor honungsmelon
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Pasta med kycklingsås gjord på minifraiche
Sallad med en fjärdedels nashi-päron i

Middag:
Falukorv special
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Bantade sig till döds


Jag tror inte att jag är fullt normal ändå. När jag läste artikeln i dagens expressen om den 26 åriga mamman som bantade sig själv till döds var min första tanke nämligen "Oj! 40 kilo på 13 veckor!! Undra var man kan läsa om den dieten?".

Sen hann verkligheten och vettet förstås ikapp mig och det faktum att jag faktiskt vill gå ned i vikt i en lagom sund takt, och leva smal i många år efter det. När man läser om folk som tappar vikt som om det vore på rea (med cambridge, xtravaganza med mera) så blir man dock lätt lite avundsjuk ibland. Då känns det plötsligt som att målet inte längre är att gå ned till en viss önskad vikt, utan att man gör det så snabbt som möjligt. Gärna med tre-fyra kilon i veckan som snitt.


Nä, det är bra tur att man har lite vett som kan stå emot dom där dumma impulserna.

Kloka ord


Jag minns dessvärre inte var jag läste det, men någon duktig kvinna med samma vilja att kämpa mot vikten som jag berättade i sin blogg hur hon gör för att hålla motivationen uppe varje dag. Tydligen brukade hon se till att börja morgonen med att tänka:

"Ska denna dag föra mig en dag bort från
mitt mål, eller en dag närmare det?
"


Det är inte en helt dum tanke faktiskt. Den ger möjlighet till utrymme och tvingar sig inte på, men har en frågeställning som får en att tänka igenom dagen och vad man kan göra för att den ska föra en så nära målet som möjligt. Den får mig att vilja lite extra. En riktig motivationshöjare med andra ord :-)

Ett litet problem


Min födelsedag börjar närma sig och med det kommer också ett litet problem - Nämligen hur jag ska klara mig igenom den utan att äta allt för onyttigt. Saken är nämligen den att jag inte vill behöva berätta för min familj att jag bantar. Det kan låta märkligt men jag tycker på något vis att det är hemskt jobbigt eftersom det försätter mig i en sits där jag får andras granskande blickar på mig. Sådant ger mig prestationsångest och min normala reaktion då är att undvika att prestera helt istället för att riskera att misslyckas. Där tänker jag inte hamna den här gången.

Det här innebär med andra ord att jag behöver hitta något nyttigt alternativ till tårta och fika som inte får andra att helt självklart förstå vad som är i görningen. Alternativet annars är väl att faktiskt äta sådant som hör en födelsedag till, men att göra det i väldigt små mängder. Där känner jag dock att det bara finns risk att det hela ballar ur och då kan jag riskera att sätta mig i en sits där jag upplever att allt har skitit sig och att jag lika gärna kan ge upp eftersom jag ändå aldrig lyckas genomföra det som jag har tänkt. Att skippa onyttigheterna i sig tycker jag ju dessutom ändå inte är problemet eftersom jag vet att det bara handlar om en enda födelsedag. Jag kommer förhoppningsvis få möjlighet att äta tårta många fler gånger i mitt liv (och då i lagom mängd utan att behöva skämmas för det!).

Så vad ska man bjuda på...? Frågan är om man kan styra om det så att man bjuder familjen på en middag istället, med tillhörande efterrätt. Då försvinner automatiskt förväntningarna på fika och efterrätter kan man ju leta upp hyfsat nyttiga varianter av. Det eller att man ger sig på en smörgåstårta kanske med någon snäll fyllning på smala produkter. Det är jag inte så jätteförtjust i själv så det borde jag inte ha så svårt att låta bli att äta för mycket av - samtidigt blir det lite födelsedagslyx för mig att äta vitt bröd som jag annars undviker helt nu.


Jag får klura vidare på saken. Att frossa i onyttigheter tänker jag då rakt inte ge till mig själv som födelsedagspresent i alla fall. Något bättre är jag värd!

Dagens mat, dag 9

Min mage har inte varit helt okej idag. Egentligen började det redan igår kväll och när jag vaknade imorse och upptäckte att tant röd kommit på besök under natten så förklarade det plötsligt det hela. Mensvärk och tillhörande upprörd mage. Suck. Hur som helst är det ju imponerande att det innebär att min första vecka var under min normala "äta choklad"-vecka. Inte en endaste gång blev jag sugen på det nämligen och det har jag fortfarande inte blivit trots att jag har läst om mörk choklad flera gånger i hälsoartiklar. Skumt!


Frukost:
En halv tallrik Yoggi Yangster 3%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
En liten tallrik hemmagjord fruktsallad
(äpple, nashi, vindruvor, nektarin, honungsmelon, kiwi och lite juice)

Middag:
Potatisklyftor med tonfisk
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Två glas vatten


Som en dans...


På fyra dagar har jag kört tre pass med Zumba nu. Samtliga på en timma vardera och med hjälp av Zumba Fitness basic-program. Det är inte helt illa pinkat av en träningsmotståndare och faktum är att jag redan känner mig sugen på att köra ett pass till. Lära mig stegen. Det har blivit som en liten morot för mig - Inte bara att motionera, utan även att lära mig något nytt på kuppen. Just det passar mig väldigt bra och motiverar mig nog mer till träning än vad ett pass step-up exempelvis hade gjort.

Vad som dessutom är roligt är att jag nästan inbillar mig att jag redan har börjat se skillnad på min hållning. Visserligen har jag börjat märka av att ryggen känns lite stel på samma gång men det kan nog mycket väl vara för att jag inte är van med att träna den. Jag hoppas i alla fall att den lilla bieffekten släpper snart så att jag inte känner att jag behöver "ta det lugnt" med träningen.


Morgonpromenaderna håller också i sig än men sedan jag började skippa att ta med gammelhunden på dem så går jag så pass snabbt att de till och med blir avklarade lite för fort. Jag skulle med andra ord behöva öka på längden lite, och på så vis även tiden, för att uppnå maximal förbränning. Skulle jag dessutom lyckas ta mig upp i tid på morgonen för att komma iväg så vore det hela ännu bättre. Som det är nu blir hela min frukost uppskjuten just för att jag sitter och drar mig så länge med min kaffekopp och det påverkar i sin tur resten av dagens måltider.

Men, det får bli ett steg i taget. Just nu tänker jag fokusera på att vara stolt över de förbättringar jag redan har sett till att genomföra! :-)

Tungviktaren


Bloggerskan Tungviktaren är precis lika lång som mig (165 cm) och vägde vid sin start precis lika mycket som jag gjorde (105 kg, avrundat), vi är nästan lika gamla och dessutom hade hon samma målvikt som jag har. Allt det här gör henne till en jättestor tillgång vad det rör motivation eftersom hon också har lyckats. Nu för tiden är hon smal.

Nu är förstås hela bloggen en tillgång men något som berör mig lite extra är hennes målfilm. När jag ser den känner jag nämligen igen mig själv i hennes beskrivning av det liv hon en gång har levt och jag längtar så tills jag är i hennes sits och kan prata om det som något ruttet i det förflutna. En bit av ens liv man aldrig tänker återgå till.


Allt som behövs är lite tid och vilja.

Dagens mat, dag 8

När vi var och handlade middag idag så köpte sambon ett paket med salta pinnar som han satt och knaprade på innan middagen tillsammans med ett glas cola. Jag lockades dock inte det minsta av det (eller okej, colan såg förstås god ut) och det känner jag mig jätte stolt över. Dessutom insåg jag att min magsäck antagligen har krympt nu för det börjar snarare bli en regel än ett undantag att jag upplever att jag blir proppmätt vid maten. Tills vidare ska jag därför försöka tänka på att minska portionerna ytterligare lite men det bästa vore nog nästan att köpa en tallrik som är lite lagom mindre. Då sker det på automatik istället.

Frukost:

En halv tallrik Yoggi Yangster 3%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Chili con carne med ris
Sallad

Middag:
Pasta med kycklingsås gjord på minifraiche
Sallad

Övrigt:
Två koppar kaffe (en svart, en med en skvätt 1,5% mjölk)
Tre glas vatten

VIKT (27 juli, vecka 1 av 52)Då har en vecka redan rusat förbi och det var dags att tillåta mig själv att skutta upp på vågen igen. Jag hade lite ångest för det idag. Varför vet jag inte riktigt eftersom jag var rätt säker på att jag hade fortsatt gå ned i vikt. Jag var nog bara rädd för att det inte skulle ha gått snabbt nog efter att jag hade läst om en massa andra som droppat ned i vikt på nolltid...


Startvikt: 104.6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 102.1 kg
Veckans minus/plus: -2.5 kg

Total viktminskning: 2.5 kg
Kvar till 65 kilo: 37.1 kg

Dagens mat, dag 7

En vecka har gått och imorgon bitti tänker jag skutta upp på vågen med stor nyfikenhet - Det ska bli jättespännande att se om det har hänt något mer sen sist jag vägde mig. Vad det rör dagens intag så känner jag mig nöjd på alla sätt och vis egentligen. Faktum är att jag till och med åt lite mindre än vad det var tänkt vid lunch eftersom jag fick lite ångest när jag såg hur mycket kalorier det är i fiskpinnar. Istället för tre stycken (80g) så fick det bli två. Det dög alldeles utmärkt!

Frukost:
En halv tallrik Yoggi Yangster 3%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Två fiskpinnar med ris och en skvätt soya
Sallad

Middag:
En fylld paprika med köttfärs och chilibönor
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten
Fyra skivor honungsmelon


Inspiration


Jag har beslutat mig för att jag ska försöka att plocka fram något litet varje dag som kan motivera mig till att fortsätta kämpa med vikten. På så vis kan jag skapa en kategori att besöka senare om jag skulle stöta på nedgångar, samt regelbundet peppa mig själv så att jag inte behöver att hamna där i överhuvudtaget. Just nu är jag visserligen fortfarande så pass motiverad själv att det inte är några som helst problem ändå, men att se andra som har lyckats gör en onekligen mer sugen på att lyckas själv. Kan de - så kan jag!

Viktväktarnas Motivationsbank


PS. En annan motivation ska visst vara att hänga fram något klädesplagg som man vill kunna komma i så småningom så imorgon ska jag rota fram mina smaljeans och ge dem en hedersplats någonstans! Helst där jag ser dem varje gång jag ska ta på mig kläder :-)

Dagens mat, dag 6

En lite halvdålig dag vad det rör mitt matintag, baserat på antalet måltider och valet av mat, men jag är rätt nöjd ändå faktiskt över att ha tagit mig igenom en lördag där jag har lyckats unna mig själv gott i en alldeles lagom mängd. Problemet med kalorierna i starksprit löste jag dessutom tillsist genom att köra ett pass Zumba under tiden som sambon var iväg och handlade. På så vis kunde jag ju se till att förbränna en del och ligga gott till med dagens intag ändå. Dessutom hade jag sådan tur att sambon råkade använda för mycket essens när han gjorde romen, så det blev långt under en dl som jag drack. ;-)


Lunch:
En halv chorizo med ugnsbakad potatis och kall bearnaise
Sallad

Middag:
En hemmagjord hamburgare med bröd
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Tre glas vatten
Fyra glas cola light med rom
Två skivor honungsmelon

TörstJust nu är min sambo iväg för att handla hem en dunk med sprit och jag som trodde att godiset, chipsen eller glassen skulle vara det allra svåraste att undvika nu när jag bantar inser plötsligt att jag underskattade drinkarna. En iskall rom och cola. Så ruggigt gott!

Just nu håller jag därför på och brottas med mig själv. Tanken var väl nämligen att jag skulle tillåta mig själv att ta i alla fall ett glas rom och cola, med lightläsk då vill säga, men efter att jag har läst på lite om antalet kalorier i starksprit så känner jag mig tveksam. En deciliter ger hela 225 kalorier! Å andra sidan är det ju långt under en dl i ett glas och jag har ju trots allt varit väldigt duktig den här veckan och kan vara värd att unna mig något - Men allt man stoppar i munnen känns som den sämsta "belöning" man kan ge till sig själv när det är just vikten som man kämpar med.


Nej, det där är värt att fundera på. Ska jag eller ska jag inte?

Dagens mat, dag 5

Idag har jag somsagt varit flitig med vågen och för skojs skull mätt upp i princip exakt hur många kalorier jag har fått i mig under dagens lopp. Till saken hör väl även att jag tränade Zumba i en timma, vilket nog bör ha bränt dryga 700 kalorier med tanke på att det var basic-nivån och min nuvarande vikt.


Frukost:
Ett glas smoothie
(100g lättyoghurt, 60 g blåbär, 100 g banan)
Antal kalorier: ca 200

Lunch:
Tonfisksallad med ägg
(80g gul paprika, 100g gurka, 20g purjo, 90g isbergssallad, 80g avrunnen tonfisk i vatten, 45g kokt ägg)
Antal kalorier: ca 210

Middag:
En chorizo med ugnsbakad potatis och kall bearnaise
(80g korv, 160g potatis, 20g sås, 4g ketchup)
Sallad
(45g röd paprika, 25g gurka, 45g tomat, 20g isbergssallad)
Antal kalorier: ca 550

Övrigt:
Två koppar svart kaffe (500g)
Tre glas vatten
Åtta bigaråer (80g)
Antal kalorier: ca 60


Totalt antal kalorier: ca 1020

Lite för lite om man frågar vissa, lite för mycket om man frågar andra - Tillräckligt för att hålla mig mätt och pigg var det i alla fall så jag är mer än nöjd. Och viktnedgång bör det ju hur som helst resultera i. Förr eller senare! :-D
 

Zumba!Tänka sig, jag har tränat - och haft kul!! 

En hel timma stod jag och slet med Zumba Fitness basic-program, och även om det var hemskt svårt att lära sig vissa av stegen så hade jag otroligt roligt. Efteråt upplevde jag den där ökända endorfinkicken som man tydligen kan få av träning, som jag aldrig har lyckats känna av tidigare och snarast ansett vara humbug, så när programmet väl var slut så ville jag nästan trycka igång repeat. Jag. Som alltid har hatat regelrätt träning (dit räknar jag inte raska promenader då).

Det här känns helt enkelt som en helt kanon träningsform för mig och med tanke på hur genomarbetade alla muskler känns så här efteråt så kan jag tänka mig att det kan ge rätt bra resultat i längden, på mer än vågen då vill säga. Två pass i veckan känns i alla fall rätt lagom att börja komplettera promenaderna/joggandet med så jag ska försöka ta mig tid till det varje måndag och fredag. När det känns som att jag orkar med ännu mer så kan jag ju alltid klämma in ett pass på onsdagen med. Utöver att gå över till de svårare programmen vill säga - Zumba Sculpt & Tone och Zumba Cardio Party.


Åh, jag är så lyrisk över att ha hittat något så roligt! *svävar på rosa moln*

Äsch


Än en gång kunde jag inte låta bli vågen. Idag stannade den dock på 103.7, vilket skulle innebära att jag har gått upp 0,4 kilo sedan igår (och gått ned 0,9 kilo sedan i måndags). Säkert stämmer väl det men faktum är att jag inte alls kan minnas att jag har sett vågen visa talet 103.3 så jag undrar nästan om jag kanske inte räknade fel igår och utgick från 105 kilo, som ju var min startvikt när jag avrundade uppåt. 103.7 känns mer bekant.

Hur som helst så känns det ganska så lugnt, förvånansvärt nog. Nu tror jag dessutom att jag kan se till att låta bli vågen fram till och med söndag i alla fall eftersom den inte bjöd på lika nervkittlande nyheter idag. Det är ju när man ser ständig minskning som man får de beroendeframkallande kickarna som tvingar en att skutta upp på nytt så snart som möjligt.


På söndag får det inte vara samma fula tal igen dock. Då kommer jag inte ta det med samma lugn...

Dagens mat, dag 4

Som jag sa tidigare så var jag inte helt nöjd med mig själv efter lunch idag, men nu känns det i alla fall lite bättre eftersom resterande delen av dagen har flytit på så bra. Det trots att sambon har varit jättesugen på godis sedan middagen och babblat på om hur gott det skulle vara. Det störde mig egentligen inte på så vis att jag själv blev sugen men tillsist sa jag i alla fall ifrån när han, självklart oseriöst, gnällde och tyckte att jag kunde gå ned och handla chips & läsk till honom. Även om det bara är på skoj från hans sida så ska jag inte behöva höra på sådant nu när jag sliter.


Frukost:
En tallrik Yoggi fruktyoghurt 0,5%
Lite Finax musli, nyckelhålsmärkta familjeblandingen
En halv banan

Lunch:
1/4 tallrik med samma köttfärs/potatisröra som vi åt till middag igår
Sallad

Middag:
1/3 tallrik färdigköpt pyttipanna
Ett ägg
Några rödbetor
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Tre glas vatten


Imorgon hade jag tänkt att testa minmat.se för att se hur många kalorier jag får i mig under dagens lopp. Det kan säkert vara lärorikt!

Blä


Jag har just ätit en sen lunch och nu känner jag mig alldeles äckligt proppmätt och arg på mig själv. Nog för att min mat bara tog upp en fjärdedel av tallriken, resten var sallad, men det gör det ju knappast nödvändigt att pressa i sig allt bara för att det är gott och "tillåtet". För att det känns fel att lämna.

Dumt, dumt, dumt!

Man lär så länge man lever

Efter en liten sökning på "träning för överviktiga" fick jag lite mer passande träffar att gotta mig i. Tydligen ska man inte alls träna mer innan frukost än en rask promenad på 45-90 minuter. Det är big no-no. Kanske förklarar det även varför jag upplevde att jag var så himla svag i musklerna...


"Powerwalka på morgnarna
Att ta en mycket rask och ganska lång promenad är ett effektivt sätt att öka på fettförbränningen. Du väljer själv hur långt du vill gå, men för bästa resultat när det gäller viktminskning ska du gå 45-90 minuter i rask takt. Tänk också på:

* Drick ett stort glas vatten innan.
* Drick också gärna en-två koppar kaffe. Koffeinet ökar frisättningen av fett från fettcellerna.
* Ät frukost direkt när du kommer hem för att motverka muskelnedbrytning.
* Ägna dig INTE åt hårdare träning innan frukost.
* Morgonpromenader är till för den som vill gå ned i vikt. Har du motsatt problem, dvs. undervikt ska du INTE motionera innan frukost."

Från: SVT Toppform

Träningsvärk

När jag gick ned för trapporna i porten imorse insåg jag att de här två dagarna har tagit på mina ben och istället för att delvis jogga idag så satsade jag på en lite längre rask promenad i kuperad terräng. Det kändes rejält i benen men är rätt skönt ändå tycker jag. Att promenera i skogen är en motionsform som passar mig (och ännu bättre hade det passat om inte gammelhunden hela tiden skulle lyckas hitta bajs att rulla sig i där - Vidrigt!).

Eftersom jag hade tagit det så pass lugnt och inte var så brutalt svettig när jag kom in så fick jag för mig att det kanske kunde passa att gå igenom något litet träningsprogram också innan jag åt frukost. Med sökningen "träningsprogram hemma" blev min första träff en sida på marianova.com. Kom i form hemma med Ako och Solheil. Ett nybörjarprogram så som jag uppfattade det, men det var nog inte anpassat för sådana som mig. Dessutom var det nog inte alls tänkt för någon med brutal träningsvärk i alla muskler som finns i benen (till och med i ljumskarna!).

Det gick inte så bra med andra ord men jag kämpade mig igenom några repitioner av "knäböj", "plankan", armhävningar, "jägarställningen" och "dips". Efter det gav jag upp, beslutade mig för att yoga eller något liknande kanske passar mig bättre och konstaterade att jag antagligen är världens svagaste människa. Långt efter det läste jag kommentarerna till den där artikeln och ett svar från Solheil him self till en annan besökare:

"Kära sannasund! Jag tycker att du ska ha tålamod samt försöka klara av de angivna övningarna och känna dig säker med de. I så fall är du väldigt vältränad."


Eh, okej. Träningsprogrammet var alltså inte anpassat för nybörjare, utan för folk som är väldigt vältränade. Inte så konstigt att jag inte orkade med de repetitioner och set som stod med då. Suck.

Belöningar


På var och varannat ställe kan man läsa att det är viktigt att belöna sig själv under sin viktresa och det är förstås sådant som kan ge en lite extra sporre när motivationen tryter. Själv har jag inte satt upp något exakt schema ännu med delmål och passande belöningar till dessa (Vilket kanske är bra med tanke på att jag nog snarast skulle vara sådan som satte 10 kilo som första delmål. Litet och bra va? Not) men däremot har jag funderat lite på sådant som jag ser som bra belöningar. Vissa är mindre och vissa är större eftersom jag anser mig vara mer värd av en rejäl belöning ju närmare mitt slutmål jag kommer.


För uppnådda delmål:
* Ett fint "dyrt" nagellack - Inget Depend från Cubus.
* Tidningen Topp Hälsa/ IForm
* Ett nytt solpuder
* Någon DVD-video med träningspass
* Plockning av ögonbrynen på salong
* Klippning och hårfärgning hos en bra frisör
* Nya kläder
* Tandblekning

För uppnått slutmål:
* En fotografering, tex av Emelie Ohlsson
* En bröllopsklänning! (Gärna lik min drömklänning)


Det där sista lockar ju helt klart mest just nu. Frågan är bara om jag hinner nå mitt slutmål tills dess :-)

Det händer grejer

Mjo... Jag skulle ju inte väga mig varje dag nej - Fast hur ska man kunna låta bli? Halva veckan har gått nu och efter en rätt tung gårdag rent fysiskt (tuff morgonmotion + rejäl långpromenad på kvällen) så hade jag funderat på att skippa den hårda motionen den här morgonen och bara ta en långpromenad istället eftersom benen värker. Efter att ha ställt mig på vågen och insett att jag faktiskt har gått ned 1,3 kilo hittills känns saker lite annorlunda. Nu vill jag springa.

Om det blir så får vi se. Nu en kopp kaffe först och främst så jag vaknar till liv :-)

Dagens mat, dag 3


Tänk, jag hade helt glömt bort hur härligt det är att äta regelbundet och känna sig mätt efter en normalstor portion - Eller till och med innan dess. Idag lämnade jag nämligen mat på tallriken både vid frukosten och vid middagen (!). Dessutom så avstod jag från att fixa mer mat till lunch när jag insåg att det bara fanns en korv och en liten klick potatismos kvar från igår. Jag kokade lite broccoli istället att ha till och fyllde ut den tomma biten av tallrikens mat-del med det. Det fungerade alldeles kanon både mentalt och i mängd mat.

Frukost:
En tallrik Yoggi fruktyoghurt 0,5%
Lite Finax musli, nyckelhålsmärkta familjeblandningen
En halv banan

Lunch:
En grillkorv och lite potatismos
Kokt broccoli
Sallad

Middag:
1/4 dels tallrik med kall köttfärs & potatisröra med creme fraiche och purjolök.
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
3 glas vatten
Ett äpple


Förresten blev jag bjuden på godis idag och svarade nej tack utan att ens överväga om det kunde finnas något annat alternativ. Duktiga jag!

Startmått


Visst, nu startade jag ju egentligen för två dagar sedan men jag tvivlar på att det har skett några förändringar på måtten ännu. Vad som dessutom är lite dumt kanske är att jag mätte direkt efter att jag hade ätit min lunch - Men å andra sidan kan ju kanske maten komplettera de där 0,8 kilona som redan saknas ;-) Alla mått är över det bredaste stället.


Överarm: 44 cm
Byst: 112 cm
Midja: 100 cm
Mage (över naveln): 120 cm
Stuss: 126 cm
Lår: 77,5


Att ta måtten var för övrigt kämpigt på så vis att jag känner mig enorm så här i efterhand (har jag varit så här pass stor tidigare så har jag lyckats förtränga det...) och vill kasta i mig mat som tröst. Jag tänker förstås inte tillåta mig det utan lite senare ska jag även ta några före-bilder att stoppa undan i någon hemlig mapp på datorn. Dessa tänker jag inte visa här nu, det har jag inte mod till, men när kilona börjar att försvinna och det finns efter-bilder att sätta intill så kommer de nog kännas betydligt mer värdefulla.

Vågberoende


Jag ställde mig förstås på vågen imorse med, trots att jag vet att det inte är vidare bra att väga sig varje dag. Nu när det går bra spelar det ju visserligen inte så stor roll eftersom det mest peppar mig då - men när det går sämre kommer det ju dock att bli tuffare. Jag vill inte ens föreställa vad det gör med motivationen att inte se något resultat, eller ännu värre: Att upptäcka att man rent utav har gått upp i vikt. Mardrömsscenario.

Hur som helst så hamnade vågen på 103.8 kilo idag, en viktminskning på 0,8 kilo sedan i måndags vill säga. Heja, heja!

Älskade, fula skor


Jag kom upp i tid imorse. Sambon försov sig och tack vare det så kunde jag pallra mig upp för att dricka min kopp med kaffe. Efter det tog jag med mig den pigga hunden ut på ungefär samma promenad som igår, men i lite raskare tempo och i rätt skor. Det gjorde stor skillnad att slippa stanna och vänta in en hund hela tiden (den här går lös och springer alltid ikapp när hon har hamnat på efterkälken) och även om jag trodde att jag inte skulle orka med något alls idag när jag gick ut och kände av gårdagen i benen, så kämpade jag på riktigt bra. Istället för att bara jogga/promenera så körde jag lite övningar som jag kom ihåg från när jag var liten och spelade fotboll - Så som saxhopp och knälyft. Det var betydligt svårare än vad jag hade för mig.

För övrigt så förstår jag mig inte riktigt på det här med träningsskor. Nog för att de är hur bra som helst, men ibland känns det nästan som att tillverkarna slåss om att göra dem så gräsliga de bara kan. Gärna i skrikande färger och fula skärningar. Kanske är det meningen att det ska synas att man har på sig dem för att man tränar, så att ingen råkar missta en för en galning när man kommer flåsandes över fältet, för något annat tvivlar jag på att man skulle använda dem till.

Nedan, min variant (eller en äldre version av dem i alla fall). Ett par trogna Adidas med både Climacool och Torsion system. Vad det innebär exakt i fräsiga termer har jag ingen aning om, men de är i alla fall svala och har dämpade sulor med luftkuddar. Jättesköna (och jättefula, förstås)!


Mina knep


Det finns en del saker som hjälper mig att vara duktig. Ting som hjälper till när sötsuget sätter in eller då man vill ta mer mat av den simpla anledningen att var så himla gott. Några av dessa saker som jag vet fungerar av tidigare erfarenhet är...


* Vatten. Ett glas vatten till middagen gör stor skillnad och känner man sig fortfarande hungrig efteråt kan man tvinga i sig ytterligare ett glas innan man funderar på att ta mer - Var du verkligen lika sugen efteråt?

* Tallriksmodellen. Det må finnas många olika dieter idag men oavsett vad man tror på så är tallriksmodellen en jättebra hjälp för att äta en lagom stor portion. Jag brukar dessutom alltid tillåta mig själv att ta mer sallad om jag vill det, men själva maten försöker jag göra allt för att inte ta mer av. Har jag ätit regelbundet resten av dagen så ska en portion vara mer än tillräcklig, resten är hjärnspöken!

* Att ha maten ståendes vid spisen/på köksbänken. Att ta extra blir inte lika lockande när du inte tvingas sitta och stirra på den stora grytan när du äter - Det räcker med att ha sallad ståendes vid bordet.

* Lova dig själv en god lunch när maten är extra god och lockar till påfyllning. Det är mycket enklare att avstå från att äta mer när man kan säga till sig själv att man i själva verket bara sparar det goda till imorgon istället. Det är inte nu eller aldrig!

* Frukt. En skål med frukt lugnar mina nerver eftersom jag vet att det är fullt tillåtet att ta ett äpple där om jag blir hungrig. Det är sällan jag gör det ändå - Det mentala hjälper tillräckligt och tillåter inte tankarna att börja vandra iväg till stadiet "Jag är hungrig...Vad kan jag ta och äta? En macka vore ju väldigt gott..." så fort suget sätter in vid fel tidpunkt.

Dagens mat, dag 2


Jag kom dessvärre upp lika sent idag som igår så någon riktig frukost blev det aldrig tid för. Däremot har jag ätit bättre idag i överlag, regelbundet och i passande mängd, så jag känner mig nöjd ändå. Säkert blir det ännu bättre imorgon nu när jag har inhandlat en youghurt och lite musli att kasta i mig. Sötsuget slapp jag i alla fall idag... Yey! :-)


Lunch:
Tonfisksallad (med en halv burk tonfisk i vatten, ett kokt ägg och en liten skvätt creme fraiche)

Mellanmål:
En limpmacka med kokt ägg och kaviar

Middag:
2 grillkorvar med potatismos enligt tallriksmodellen
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten
Ett nashipäron
Några enstaka vindruvor

Ny frukt


Jag smakade en ny frukt idag som sambon hade varit rar och handlat hem. Nashipäron kallas de visst (eller japanskt päron/ sandpäron/ äppelpäron) och även om de är allt annat än nyskapade, vilket man skulle kunna tro eftersom de smakar som om man genmanipulerat ihop ett päron och ett äpple, så har jag aldrig sett dem tidigare i affären.

Tyvärr tyckte inte sambon att nashi var det minsta gott så antagligen får jag knapra på dem själv. Egentligen kan jag tänka mig att de skulle passa alldeles utmärkt i en grönsallad!

Pust


Så, nu är jag hemma och nyduschad efter ett litet träningspass. Att släpa på tio år gammal envis hund med nosen klistrad i backen borde visserligen räknas som nog med träning bara det, men idag såg jag faktiskt till att jogga lite också. Hela promenaden tog väl en 45 minuter ungefär och när jag inte joggade så promenerade jag istället så raskt som jag hade ork till. Det kändes rätt rejält i benen mot slutet och eftersom hundarna såg lika trötta ut de så tar jag det som ett tecken på att vi körde alldeles lagom hårt.

För övrigt bör väl just den här rundan vara perfekt om jag ska utgå från något som en kostexpert (om det var en självutnämnd eller yrkesmässig vet jag dock inte) sa till mig för flera år sedan och som har rotat sig väl i mitt minne. Enligt henne skulle man nämligen kliva upp på morgonen och ta en kopp svart kaffe, för att sedan ta en rask promenad på minst 45 minuter och max en timmas längd. Då skulle förbränningen vara som allra störst.


Att lägga på minnet till imorgon får för övrigt bli att ta de riktiga gympadojorna. Av ren vana åkte nämligen mina promenadsneakers på och de är inte fullt så bekväma att motionera i... ;-)

En bra början


Jag ställde mig på vågen imorse och trots att jag hade ett tunt linne på mig (igår vid invägningen var jag helt näck) så visade den på 104.1 kilo - Det vill säga minus 0,5 kilo.

Skönt!

Min metod


Jag är för tillfället fullt uppe i att leta bloggar som jag kan relatera mig själv till - Bloggar om unga och överviktiga som har beslutat sig för att gå ned i vikt. I bloggen cettciliasklotter läste jag en kort beskrivning av vilken metod hon kommer gå tillväga för att nå sitt mål. "Att totalt ändra min livsstil till att vara hälsosam och medveten om vad jag stoppar i mig" står det skrivet i sidokolumnen, och det är antagligen den allra vanligaste tanken när en människa väl beslutar sig för en radikal förändring. Jag har själv varit där.

Vad jag också har hunnit inse med åren och flera misslyckade försök till viktnedgång (eller eg. försök till att stanna på den vikt jag väl nått efter viss viktnedgång) är att jag inte alls motiveras av en tanke på att förändra hela min livsstil till något perfekt. Jag är nämligen egentligen inte särskilt intresserad av att bli en hurtbulle som knaprar nötter när andra äter plockgodis på bion eller som måste tacka nej till potatisen på midsommarfesten eftersom den innehåller för snabba kolhydrater. Likaså vet jag mycket väl om att jag inte är något större fan av att träna och även om jag hoppas på att jag att ändrar den inställningen så småningom, så är träningspass nog mest något som skrämmer mig där jag står idag. Jag ser dem som något nödvändigt ont, precis som tandläkaren. Inget som jag vill göra flera gånger i veckan resten av mitt liv vill säga. Att säga till mig själv att det här kommer att bli den sista chokladkakan som jag äter, med krampaktig stolthet, får mig bara livrädd och att tonårstrotsigt grabba tag i ytterligare en tvåhundragrammare.

Däremot så kan jag faktiskt tänka mig att slita som ett djur i ett års tid för att kunna nollställa mig själv och nå en vikt som jag är nöjd med. Belöningen efter mödan ska vara ett liv där jag inte bara kan trivas med mig själv, utan även kan unna mig något gott ibland och låta vågen säga hur mycket som faktiskt är okej. Ett liv där jag kan äta en pizza med gott samvete och veta att det är lugnt så länge jag inte slarvar på ett tag efter det, och kanske kan tänka mig att ta några extra promenader för att försäkra mig om att degen inte genast sätter sig på magen eller får byxorna att bli för tajta. Ett lagom hälsosamt och normalt liv helt enkelt, som varken innefattar mer eller mindre av de njutningar som livet har att bjuda på. INTE ett liv där jag undviker vågen av skam för att se min vikt och där jag ständigt köper större storlekar för att slippa ta tag i något som kan misslyckas.


Jag ska bli vän med min kropp och min våg. Det är min metod - tillsammans med mer regelrätta viktminskningsmetoder så som att äta rätt och regelbundet samt röra på sig ordentligt.

Dagens mat, dag 1

Det här är inte första gången som jag försöker skärpa till mig gällande mitt födointag, därför vet jag också att just första dagen kan vara lite kämpig - Precis som idag. Sockersuget dök upp på kvällen och det tog mycket energi att försöka tänka på något annat men jag vet också att det allra främst handlar om en gammal vana som spökar. Det är trivsamt att sitta och tugga på något till TV:n och det är också den tid på dagen då jag har en tendens till att äta som allra mest.

Frukt och mer regelbundna måltider kommer att göra det problemet mindre påtagligt sen när jag börjar komma in i mina nya levnadsvanor. Kylskåpet och skafferiet är dessvärre lite väl tomt på passande varor för att samarbeta med mig på den fronten så här i början...


Sen frukost
1/4 tallrik med lättyoghurt (fanns inte mer hemma)
1 limpmacka med smör och två skivor kokt skinka

Tidig middag
200g stekt lövbiff med creme fraiche
sallad

Kvällsmat
2 grillkorvar med grovt korvbröd och räksallad

Övrigt
2 koppar svart kaffe
3 glas vatten

Vem är naughtyn?


Naughtyn är en snart 23 år gammal tjej som vill vara som alla andra. En tjej som har tröttnat på att tillbringa livet som en fånge i sin egen kropp och med blicken på en framtid som tjock. Det spelar egentligen ingen roll att jag känner mig lika enorm nu som jag gjorde för tio år och trettio kilo sedan, och att jag därför kommer att behöva brottas med min mentala inställning precis lika mycket som med vågen under den här perioden, för just nu är det ett faktum att jag är på tok för stor. Med nära inpå 105 kilo till mina dryga 165 centimeter så ser min kropp ut så som på bilden ovan enligt mvm.com, och det kan nog säkert stämma på ett ungefär. Hur hälsosamt det är säger ju sig självt.

Det finns såklart även en anledning till varför jag väljer att skriva under ett alias, och det trots att folk som känner mig så småningom säkert kommer att kunna räkna ut med lilltån att det är jag som sitter bakom tangenterna om de nu mot förmodan trillade in här. Jag inbillar mig nämligen att jag kommer våga vara lite ärligare på det här viset och eftersom bloggen i allra första hand är till för mig själv så är det ju en fördel om jag kan skriva om allt alldeles obehindrat. Här ska jag inte behöva skämmas för att uttala min faktiska vikt (något jag aldrig gör i verkligheten - Inte ens för min sambo) och vad jag har ätit under dagen.

Naughtyn kommer att vara mitt skydd för skammen.

IntroDet här är inte en blogg som jag har skapat i jakt på läsare, för att skapa reaktioner eller för att bli en i mängden som kämpar för att synas allra mest. Mitt mål är kort och gott att ha en plats för tankar och noteringar kring mitt kommande år - Ett år som jag har beslutat mig för ska bli mitt allra sista år som överviktig. Vill du följa med mig på den resan så är du mer än hjärtligt välkommen, men förvänta dig inga mirakel. Förändringar är inget som sker i en handvändning.RSS 2.0