Dag 72

Tack för de råd jag fick i samband med gårdagens inlägg! Nu är det ju så att jag allt som oftast uppdaterar en dag i efterhand så min tisdag, som man kan se matintaget för nedan, är därför resultatet av de tankar som jag inte skrev ned förrens igår. Ingen träning alls blev det med andra ord. Jag har dock klurat vidare på hur jag ska göra med träningen framöver och ska tillägna ett eget inlägg till det senare med ett nytt schema som jag ska prova under en vecka eller två för att se vad som händer.

Det här som ÄtaTränaKämpa föreslog med att ta ut den gamla hunden under tiden som den pigga äter sin frukost kommer dock inte att vara med kan jag säga redan nu, trots att det hade varit en kanonbra lösning egentligen. Det är nämligen så att jag har två stora hundraser och då dessa i överlag är benägna för något som kallas för magomvridning (ett ytterst akut och livshotande tillstånd som hundar kan drabbas av) så brukar ett allmänt råd vara att man inte ska motionera hundar av den storleken förrens efter en timma om de har ätit. Det är alltså ytterligare en pusselbit som rör till det hela som jag glömde att nämna i röran. Många bitar är det ;-)


Frukost:
Havregrynsgröt
Två msk äppelmos ("lättsockrad")

Lunch:
Sallad med avokado och potatis

Middag:
Tre bitar stekt fläskfilé
Egna ugnsbakade pommes (utan olja el smör)
En liten klick café de paris
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Ett glas Fun Light
2-3 glas vatten

Träning:
Nej och stryk borde jag ha...

Dag 71

Jag har lite svårt med morgonmotionen just nu av flera skäl. Det mesta beror väl egentligen på att jag inte kommer upp i tid, men som en effekt av detta så sätter hundarna käppar i hjulet för mig. Det är väldigt invecklat att förklara varför men mycket hänger förstås på att den gamla hunden inte kan följa med på promenaderna. Det blir då ett himla pusslande på morgonen för att den också ska hinna rastas mitt i allt och löser jag det som jag gjort tidigare så får den pigga hunden gå morgonrundan med mig på tom mage. Det känns urdumt eftersom det knappast är den som behöver motion innan frukosten och förbränna så mycket som möjligt - Det är bitar som bara jag behöver ta del av. Att gå helt själv verkar också dumt eftersom den pigga ändå behöver komma ut på minst en långpromenad om dagen och dessutom skulle det bara göra att jag kom iväg ännu senare om jag först skulle gå en vanlig, om än kort, runda med hundarna. Då skulle det inte bli frukost förrens långt efter lunchtid.

Nej, jag behöver verkligen hitta en fungerande rutin där. Mycket skulle ju somsagt lösas av att jag kom upp tidigare på morgnarna (eller, då kan jag ta att hundarna tar sin lilla tid utan att frukosten blir jättesen rent tidsmässigt) men å andra sidan verkar det inte så lovande att ställa klockan för träningens skull. Så rolig finner jag ändå inte morgonpromenaden. Dessutom är jag ju hungrig på morgonen så allra helst skulle jag vilja gå upp, dricka min kopp kaffe i lugn o ro under tiden som jag vaknar för att sedan genast gå ut på min promenad och äta så fort jag kommer hem. Ingenting annat.

Nej, jag får helt enkelt fortsätta pussla och se om jag kan hitta en lösning. Ett alternativ kan ju kanske vara att förlägga varannan dags promenad till när som helst på dygnet och se om det kan vara en bra kompromiss som gör det enklare att ta böket med morgonpromenaderna när de väl är... Jag vet inte. Hur mycket tjänar man egentligen på att just motionera före frukost?


Frukost:
Havregrynsgröt
En halv dl blåbär

Lunch:
Lasagne
Sallad

Middag:
Pyttipanna
Ett ägg
Några skivor rödbetor
Kokta morötter
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

Träning:
50 minuter Zumba Cardio

VIKT (28 sept, vecka 10 av 52)Jag hade inte förväntat mig någon större viktnedgång den här veckan och därför känns 0,6 kilo ned inte alls så dumt faktiskt! Helt inom ramarna för vad jag bör gå ned i snitt för att gå i mål i tid! Med förra veckans ras och dessutom mens på det så verkar det inte heller mer än normalt att kroppen andas ut lite och/eller samlar vätska just nu, vilket förstås också borde visa sig på vågen. Jag känner mig i alla fall sådär typiskt uppsvälld som man lätt gör under mens så kanske var det lite "tur i oturen" att jag inte hade gått ned mer - Om ytterligare ett kilo har jag nämligen tänkt att ta nya bilder, och just den här tiden på månaden känner jag då verkligen inte för att posera ;-D


Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 88,2 kg
Veckans minus/plus: -0,6 kg

Total viktminskning: 16,3 kg
Kvar till 65 kilo: 23,2 kg

Dag 70

Egentligen finns det inte så mycket att säga om den här dagen som helhet. Jag var urkass och skippade morgonpromenaden igen och även om jag nästan blir mer irriterad på mig själv när jag kommer med ursäkter, eftersom de knappast håller i längden om man ska vara kritisk, så var det inte vidare lockande att motionera efter en natt med dålig sömn. Jag vaknade nämligen tidigt av mensvärk och fick då gå upp och ta en värktablett bara för att kunna sova vidare ett par timmar till. Motion och mens är en dålig kombination för min del även om man brukar säga att det är bra att röra på sig när man har mensvärk. Det gäller trots allt att man faktiskt kommer igång också för att man väl ska ha möjlighet att njuta av de där påstådda fördelarna...


Frukost:
1/3 dels skål Yoggi 0,5%
Ett äpple

Lunch:
Vegetarisk ugnspannkaka
En bit stekt bacon
Sallad

Middag:
Lasagne
Sallad

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
X antal glas vatten

Träning:
Tyvärr, bara flera vanliga promenader


Dag 69

Igår fick jag min mens och den här gången hade jag inte lika tur med mensvärken som sist utan den var lika ihärdig som normalt igen. Det påverkar dessutom min aptit att ha så där ont i magen och även om jag kan vara hungrig, så är själva matlusten dålig. Mat lockar liksom inte när allt bara ömmar och därför övertalade jag också sambon till att få äta en måltidsbar till middag istället. Lite "choklad" (läs matbar med toffee-smak) och en stor kopp svart kaffe kändes så mycket mer tilltalande. Dessutom blir jag ändå så pass mätt på det att jag var nöjd på alla sätt och vis efteråt.

Ingen motion blev det däremot, utöver vanliga promenader med hundarna då som jag inte tycker känns nödvändiga att skriva upp. Jag var alldeles för deppig på morgonen nämligen när magen började härja och kände inte heller det minsta för att gå en powerwalk alldeles ensam i stekande sol. Att dra med en hund hade jag liksom inte tålamodet för eftersom de ändå blir så flåsiga om det är varmt, och sambon kan man knappast tro att man skulle kunna få igång på morgonen. Ännu en vilodag med andra ord. Dumt!


Frukost:
Havregrynsgröt
En halv dl blåbär
Lite Fun Light

Lunch:
Kycklinggryta med ajvar och kikärtor
Ris
Sallad (med en halv avokado)

Middag:
En Alevó Måltidsbar

Övrigt:
3-4 koppar svart kaffe
X antal glas vatten
X antal glas Ramlösa

Träning:
Tyvärr...


Dag 68

Träningen den här fredagen blev minst sagt urusel och helt lidande av det faktum att jag satt och arbetade i princip hela dagen för att hinna med att få klart allt i tid. Varken powerwalk eller zumba blev det med andra ord, men jag tröstade mig själv med att det var helt okej eftersom jag kunde skippa att ha en ledig dag i helgen istället för att kompensera det hela.

För övrigt åt vi tacos till middag och jag provade för första gången att äta i salladsblad istället för i tacoskal, vilket inte var dumt alls faktiskt! Genom att lägga upp all min mat på tallriken innan, uppdelat enligt tallriksmodellen, så vet jag dessutom att jag varken fick i mig för mycket eller något som var så farligt onyttigt. Helt okej fredagsmat med andra ord!


Frukost:
Havregrynsgröt
Ett äpple
Kanel

Lunch:
Vegetarisk ugnspannkaka
Lite stekt skinka
Sallad

Middag:
Tacos (köttfärs, ost, salsasås, gräddfil)
Sallad

Övrigt:
X antal koppar svart kaffe
X antal glas vatten
X antal glas Ramlösa

Träning:
Inte det minsta...


Dag 67

Det blev en jättesen midag för min del i torsdags (vid 22-23 på kvällen...) och som tur var övertalade sambon mig att äta ett äpple några timmar innan maten. Jag har blivit lite dålig på det där nämligen eftersom jag inte gärna vill äta saker som jag måste sätta in under övrigt sen. Övrigt känns liksom som lika med onödigt och sådant vill jag inte proppa i mig när jag lika gärna kan låta bli - En liten bieffekt av att föra matdagbok med andra ord. Tack och lov går det ju att lösa med att jag ser till att bli bättre på att skriva upp sådant som mellanmål istället, vilket det ju i de allra flesta fall också är. Då placerar jag det automatiskt i ett godkänt fack som jag absolut inte behöver ha dåligt samvete för :-)

Frukost:
Havregrynsgröt
En deciliter blåbär
Lite Fun Light

Lunch:
Kycklinggryta med ajvar och kikärtor
Ris
Sallad

Middag:
Vegetarisk ugnspannkaka
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
X antal glas vatten
Ett skivat äpple med kanel

Träning:
45 minuter powerwalk

Dag 66

När jag satt vid datorn idag och drog mig för att komma igång med lite arbete så slog det mig plötsligt att jag kommer vara nere på en vikt som börjar med en sjua om "bara" tio kilo. Det är mindre än vad jag har vägt på många, många år och det väckte träningslusten inom mig att ha det inom så pass nära räckhåll ändå. Av den anledningen satte jag också på Zumba Sculpt & Tone som jag inte hade provat ännu (där man har 0,5 kilos "hantlar" med i dansen) och kämpade mig igenom ett pass. Tempot var rätt högt delvis med många nya steg, så med min dåliga kordinationsförmåga var det kämpigt att hänga med. Det gick dock helt okej ändå tycker jag och svetten rann om mig efteråt. Skönt!

Det är för övrigt mitt svar också till Jenny som undrade om Zumba bara var roligt eller om det även gör någon nytta. Dans bränner ju i allmänhet kalorier och även om de säkert överdriver på TV-shop när de säger att man kan bränna upp till 1000 kcal i timmen (låter saker för bra för att vara sant så brukar det också vara så) så finns det många källor som säger att intensiv dans förbränner i alla fall runt 400 kcal/timmen. Exakt hur mycket man förbränner beror ju sedan på hur pass mycket man själv ger under passet - Antingen ger man järnet och dansar loss så man känner sig svimfärdig efteråt eller så nöjer man sig med att helt enkelt hänga med i stegen. Zumba kan nog passa alla! :D


Frukost:
En halv tallrik Yoggi 0,5%

Lunch:
Abba Tasty Tomato fiskbollar
Pasta
Sallad

Middag:
Kycklinggryta med ajvar och kikärtor
Ris
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe

Träning:
45 minuter powerwalk, 40 minuter Zumba Sculpt & Tone


Dag 65

Jag har länge stått och spanat på en nyhet i våran matbutik, nämligen Abba's små bollar med lax "Tasty Tomato", och igår var faktiskt första gången jag även fick med sambon på att testa det. Som vanligt är jag nämligen svag för att prova på nya saker i matväg och dessutom gillade jag att det var så pass kalorisnålt - endast 100kcal/100g. Vad det rör smaken så var det dock ingen större sensation även om själva tomatsåsen var väldigt krämig och god. Att säga att det var något fel på fisken vore väl visserligen att överdriva dock men jag hade förväntat mig mer smak av lax. Dessa var väldigt snarlika vanliga fiskbullar, men i mindre format. Därför kändes det inte heller helt nödvändigt att begränsa sig till att enbart ha pasta till som det stod på burken. Ris fungerar nog minst lika bra!


Frukost:
En halv tallrik Yoggi 0,5%

Lunch:
Tre fiskpinnar
Pulverpotatismos
Sallad

Middag:
Abba Tasty Tomato laxbollar
Pasta
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
En kopp te sötad med Fun light

Träning:
50 minuter powerwalk


Dag 64

Jag kände inte för varken youghurt eller havregrynsgröt igår, så jag slog faktiskt till på en knäckebrödsmacka med ägg istället efter att ha dubbelkollat att det inte skulle bjuda på någon kaloribomb. Dagar som jag inte åker iväg på arbete så är det trots allt så att jag går upp väldigt sent (jag är lite av en nattuggla istället...) och äter mina måltider med 3-4 timmars mellanrum så då behöver jag inte heller oroa mig för hunger, inte ens om jag vid något tillfälle äter en måltid som är rätt liten, vilket väl också är mitt svar till Ija. De få gånger jag känner mig hungrig så har jag också i så gott som samtliga fall redovisat det här i samband med mitt dagsintag, som i lördags då min lunch blev alldeles för tidig i förhållande till middagen. Men i regel går jag alltså inte hungrig - Då hade jag nog blivit tokig i längden! :-)


Frukost:
Ett knäckebröd (Minirut, 33 kcal)
Ett kokt ägg
Lite kaviar

Lunch:
Kyckling Tikka Masala
Ris
Sallad

Middag:
Tre fiskpinnar
Pulverpotatismos
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Träning:
35 minuter powerwalk, 50 minuter Zumba CardioVIKT (21 sept, vecka 9 av 52)
Jag måste räta på ryggen idag och tillåta mig själv att skrika: FY F*N VAD JAG ÄR BRA!

Ett nytt delmål är nått, min vikt börjar nu på åttio istället för nittio (vilket är en otroligt stor skillnad, mentalt) och den senaste veckans viktnedgång blev inte sämre än hela 2,3 kilo ned. Ett viktras jag inte hade väntat mig trots att jag faktiskt har börjat lära mig att kunna känna efter lite när jag har minskat eller stått still på vågen den senaste veckan bara utifrån hur uppsvälld/lätt jag känner mig. Jag hade nog helt enkelt inte vågat hoppats på ett så pass bra resultat, som ju också innebär att det redan är dags för en ny belöning - Tur att det är löning snart ;-)


Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 88,8 kg
Veckans minus/plus: -2,3 kg

Total viktminskning: 15,7 kg
Kvar till 65 kilo: 23,8 kg


Dag 63

Det blev faktiskt en måltidsbar (Peanut) som fick ställa upp som lunch igår också. Jag skulle nämligen åka till min pappa för att fira hans födelsedag och även om jag var förbi hos mamma innan för att åka med min syster dit, så var det bara två timmar efter att jag hade ätit min frukost. Vis från gårdagen så valde jag med andra ord att tacka nej till erbjudandet om att äta lunch tillsammans med henne, även om det hade inneburit en tallrik med riktig mat och det tror jag var ett ganska bra val eftersom det bjöds både på tårta, bullar och kakor väl hos pappa. Med en mycket mättande bar i magen som både tillfredställer sötsug och hunger så var det inte några problem att stå emot!

Min syster smakade för övrigt skeptiskt på min måltidsbar för att se hur den smakar och hon blev väldigt positivt överraskad. "Jag trodde typ att de där var skitäckliga - Men den var ju till och med god!" sa hon, och då var det ändå inte en av de godaste varianterna jag hade med mig. Dessutom sa hon faktiskt "Oj, nu har du gått ned ännu mer i vikt va?" så fort vi sågs vilket var jättekul att höra. Andra verkar nämligen fortfarande inte våga kommentera det, men hon är sån som vågar säga vad hon tycker. Det uppskattar jag! :-)


Frukost:
En halv skål Yoggi 0,5%
En dl blåbär

Lunch:
En Nutrilett Måltidsbar

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
Sex köttbullar
Snabbmakaroner
Sallad

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
Tre glas vatten
Två glas Ramlösa

Träning:
Nej, det blev en ledig söndag

Dag 62

Idag har jag och sambon varit ute med en av hundarna i det fina vädret större delen av dagen och av den anledningen fick min lunch bli en Nutrilett Måltidsbar (Peanut - Den var helt okej). Dumt nog så åt jag den dock inte när jag var hungrig utan när de vi umgicks med skulle fika så tyckte jag att det kändes bra att också ha något att äta. Min lunch blev med andra ord någon timma tidig och därför hann jag bli rejält hungrig innan middagen. Visserligen kan jag hantera det och låta bli att äta något dumt men det gör det betydligt jobbigare att ta en normal portion, även om jag vet att jag blir mätt på den. Såsen kändes ovanligt lockande att sleva upp massor av exempelvis... Det hade varit ljuvligt gott. Bra att jag lät bli! :D


Frukost:
En halv tallrik Yoggi 0,5%
Ett plommon

Lunch:
Nutrilett Måltidsbar (217 kcal)

Middag:
En fläskotlett
Tre små hasselbackspotatisar
En liten klick cafe dé paris-sås
Sallad

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
Ett glas vatten
Fem glas Ramlösa
En nektarin

Träning:
70-80 minuter rask promenad

Dag 61

Ibland går tiden snabbare än vad man har tänkt sig. Fredagar är ju i normala fall då jag kör ett pass Zumba, och så var väl även tanken igår men då det aldrig blev av innan sambon kom hem så fick jag skjuta upp det till nu i helgen. Förhoppningsvis kan jag få sambon att vila bort en timma på söndag så att jag kan ta det då istället och hålla veckans schema. Vad det rör powerwalken så har det i alla fall gått bra att komma igång igen och att jag kör kortare tid vissa dagar, som man kan se nedan, är oftast för att jag har gått utan hund då. Då kan jag gå ännu raskare än vad jag gör när de ska rastas också under tiden. Frågan är om det inte blir ungefär samma förbränning då i slutändan?


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi 0,5%
Ett plommon
Lite Finax familjemusli

Lunch:
En halv txistorra korv
Klyftpotatis
Salsasås
Sallad

Middag:
En pepparbiff
Klyftpotatis
Lite bearnaise
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Tre glas vatten

Träning:
35 minuters powerwalk

MÅTT (18 sept, månad 2 av 12)


Nedan har ni i nämnd ordning; mina aktuella mått, månadens minskning och den totala minskningen sedan start. Att det står noll på byst känner jag mig faktiskt väldigt nöjd med eftersom jag trivs med min hylla och att jag har minskat så mycket som sex centimeter runt överarmarna skrämmer mig nästan. Fy tusan vad stora de har varit!! Usch och tvi! För övrigt är det inte alls samma stora förändring som det var första månaden, men det är väl inte heller mer än normalt att det tar längre tid ju mindre man har att bli av med. Krymper gör jag ju i alla fall :-D


Överarm:          38 cm   (-3 cm)        totalt: -6 cm
Byst:               107 cm   (-0 cm)        totalt: -5 cm
Midja:              88 cm   (-3 cm)        totalt: -12 cm
Mage:              104 cm  (-5 cm)        totalt: -16 cm
Stuss:              116 cm  (-2 cm)        totalt: -10 cm
Lår:                72,5 cm  (-1,5 cm)      totalt: -5 cm


Dag 60

Igår fick jag reda på att min sambo har fått ett nytt arbete, eller mer exakt var det så att han hade beslutat sig för vilket av de två jobberbjudandena han hade fått som han faktiskt skulle tacka ja till, och jag tyckte att det var något som var värt att fira med tanke på det lönelyft det innebär. Därför blev det en smal-lunch för min del och enbart sallad som tillbehör vid middagen för att jag skulle kunna unna mig själv två glas av det vin som jag överraskade honom med. Uppskattningsvis så tror jag att hela dagens kaloriintag blev helt okej trots det undantaget och jag behövde inte alls gå hungrig med min lösning. Måltidsbaren jag provade den här gången (milk chocolate & cream caramel) var dessutom riktigt god även om jag nästan upplevde att det var lite väl mycket "godis" för att ätas utan en kopp kaffe till ;-)


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi 0,5%
Ett plommon
Lite Finax familjemusli

Lunch:

Nutrilett Måltidsbar

Middag:
Grillad kyckling (en filébit)
Sallad
Två glas vin

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Träning:
45 minuter powerwalk

Dag 59

Idag såg jag faktiskt till att ta det som tidigare var min regelbundet dagliga morgonpromenad. Det var inte helt dumt måste jag säga och även att köra ett litet pass Zumba kändes kanon, trots att halsen märktes av lite smått efteråt. Det är nog bra att jag mjukstartar och att jag valde att inte köra något av de långa programmen idag. Sen återstår det att se om det får bli tre pass den här veckan då (2x20, 1x50) eller om jag helt enkelt kör ett långt pass på fredag och nöjer mig med det den här veckan.

För övrigt så var det lite roligt för idag upptäckte jag verkligen hur mycket mindre jag äter nu jämfört med förr. När jag skulle koka pasta till min lunch så läste jag nämligen på förpackningen för att få en fingervisning om hur mycket jag skulle göra och trots att jag gjorde mindre än vad som stod där, 1½ dl istället för 1 och 3/4 delars dl, så blev det ganska exakt dubbelt så mycket än vad jag får rum med på min tallrik. Och jag som alltid klagade så förr för att de där portionsbeskrivningarna på baksidan av mat var så snålt tilltagna ("TVÅ deciliter ris till fyra personer!? Pfft! Vem i hela friden äter såååå lite!?"). Nu förstår jag äntligen vem det var som egentligen hade fel uppfattning ;-D


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En bit honungsmelon
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Köttfärssås med makaroner
Sallad

Middag:
Stekt kött i creme bonjour/matlagningsyoughurt
Ris
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Två glas vatten
Ett glas Fun Light

Träning:
50 minuter powerwalk, 20 minuter Zumba express

Skönhetsideal

Ur tungviktaren.blogspot.com:

"En sak jag är ovan vid är dock män, ofta bygg-gubbar, som glor på en när man går förbi. Vad är grejen? Ja, det är snyggt med klackskor osv men att så ogenerat glo på en kvinnas ben och fötter när man går förbi? Känns knäppt att möta den värld av gloende gubbar som de flesta kvinnor är bekanta med, dock ej jag som fd tjockis. Kanske en av de aspekter med att gå ner i vikt som inte är lika rolig."Ibland kan det vara rätt märkliga saker som kan motivera en till att gå ned i vikt. I den del av landet som jag bor finns det nämligen en hel del afrikaner som gissningsvis har flyttat till Sverige ganska så nyligen, baserat på att de utan undantag alltid talar engelska, och som bekant kommer de från en annan kultur än oss. Där råder också på många håll ett annat skönhetsideal än här och utan att kritisera det på något vis, det är väl nämligen jättefint att de inte suktar efter trådsmala tjejer, så kan jag ändå säga att det inte är ideal som jag personligen trivs med att leva upp till. Som jag själv vill vara en del av. Därför har jag också mycket svårt att ta det som en komplimang när jag för sjuttioelfte gången får höra att jag är "very beautiful" och har en "very beautiful body". En av dessa män sträckte sig till och med så långt att han ingående informerade mig om att jag hade samma typ av kropp som är vanligt just hos afrikanska kvinnor - "Very beautiful! Saw you from over there and just have to tell you that, madame".

Tack, men nej tack.


Jag hatar det där. Inte det faktum att dessa män tycker om stora kvinnor somsagt, för det är det verkligen inget som helst fel med, utan att deras uppskattning bara är en bekräftelse på att jag är stor. Något jag leendes måste stå ut med varenda gång de kommer fram till mig (dessutom har jag en del dåliga erfarenheter som gjort mig lite rädd för deras väldigt ogenerade sätt att flirta på, men det är en annan femma som vi inte behöver gå in på här). Jag har därför sett fram emot att krympa ur det där idealet och faktiskt slippa dessa komplimanger, kanske i utbyte mot andra som jag kan uppskatta, och nu när jag har gått ned 13,5 kilo så hade jag nog inbillat mig att det skulle minska risken i alla fall något för att jag skulle stöta på en mörk friare ute. I varje fall hade jag verkligen inte väntat mig att stöta på någon iklädd fula träningskläder, svettig, med fett hår, en gammal hund i släptåg och med enbart gårdagens sminkrester runt ögonen...Men jag borde kanske ha vetat bättre än så. Att han var reklamutdelare och kommer att återkomma en gång i veckan gör ju också att jag nu mer kommer behöva att planera mina rutter på onsdagar för att inte behöva stöta på honom igen.

Bara att få slippa allt det där motiverar mig något oändligt, för hur illa det än låter så stämmer jag så mycket hellre in på bygg-gubbarnas ideal och står ut med deras snuskiga blickar, som jag i alla fall kan trösta mig med beror på att jag ser bra ut - Både i deras och mina egna ögon.

Dag 58

Jag mår mycket bättre nu och det känns som att hostan och den svidande halsen äntligen tycks ha gett med sig så att jag kan börja leva på normalt igen. Som om det inte vore härligt nog så hittade jag en artikel för läkare igår om just yrsel, där man mycket ingående beskrev olika former av yrsel och vad det kan bero på samt vad man kan göra åt det. Där stod det först och främst att yrsel i allmänhet mycket sällan är ett tecken på några allvarliga sjukdomar och att det sällan är nödvändigt med läkemedelsbehandling, vilket i allmänhet var väldigt skönt att läsa. Att jag sedan dessutom kunde hitta en beskrivning som stämmer in till punkt och pricka på mina besvär får mig också att känna mig relativt säker på att det är godartad lägesyrsel som jag lider av. Det är en av de fyra vanligaste orsakerna till yrsel och behandlas kort och gott med en särskilt form av rullning på huvudet som ska föra den "otilit" som har lossnat i balansorganet till rätt plats. Helt ofarligt och "ytterligare utredning är inte motiverad". Jätteskönt!

Nu är det bara att komma på benen igen och sätta igång som innan med andra ord. Jag tänker nog mjukstarta dock, både för att motivationen för träning inte är på topp just nu och för att jag inte vill köra slut på mig själv på direkten. ;-)

Frukost:
Havregrynsgröt
En halv dl blåbär

Lunch:
Stekt kött i creme bonjour/matlagningsyoughurt
Kokt blomkål
Sallad

Middag:
En txistorra korv
Ugnsbakad potatis, morötter och rödlök
Salsasås
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Två glas vatten
Ett glas Fun Light

Träning:
20 minuter powerwalk

Dag 57

Det blev en långhelg för mig och sambon den här veckan och under gårdagen kunde jag inte slita mig från sängen och raringen förrens strax efter lunchtid. Att äta en frukost då kändes bara bra meningslöst så istället högg jag direkt in på lunch, vilket visserligen var ett bra val - men jag blev förvånansvärt snabbt hungrig igen efteråt. Ett mellanmål löste hur som helst den persen och på kvällen bjöd jag på en supergod middag som jag hade varit sugen på i flera dagar. Kokt blomkål istället för ris, potatis eller pasta är verkligen underbart gott!

Lunch:
Kättfärssås med klyftpotatis
Sallad

Mellanmål:
En liten banan

Middag:
Stekt kött i creme bonjour/matlagningsyoughurt
Kokt blomkål
Sallad

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
Två glas Fun Light
Ett glas vatten

Träning:
Nej

VIKT (14 sept, vecka 8 av 52)
Jag var förberedd på att det inte skulle ha blivit någon större viktnedgång den här veckan. Nära inpå två veckor utan motion borde förstås märkas av på vågen vid det här laget och därför blev jag inte heller så förvånad när det "bara" blev 0,8 kilo ned. Det är jag däremot jättenöjd med och just nu när jag mår så bra med mig själv och verkligen kan njuta varje dag av min viktnedgång hittills (i form av för stora kläder, en rygg som inte gör ont, bättre självförtroende osv.) så har jag inte bråttom på samma vis som jag hade i början då man verkligen jagade resultat. Nu nöjer jag mig alldeles utmärkt med att det helt enkelt går nedåt, för så länge som det gör det så kommer jag att nå mitt mål tillsist. Det vet jag! :-)

Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 91,1 kg
Veckans minus/plus: -0,8 kg

Total viktminskning: 13,5 kg
Kvar till 65 kilo: 26,1 kg


Dag 56


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
Två plommon

Lunch:
Tonfisksås med ris
Sallad

Middag:
Köttfärssås med råriven potatis
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Två glas vatten

Träning:
Nej, hade ont i halsen

Belöning
Jag hade somsagt beslutat mig för att handla något till mig själv, som en belöning för min viktnedgång hittills och mina uppnådda delmål. Tidigare har jag visserligen pratat om att försöka hålla dessa belöningar till saker som kan fortsätta peppa en till träning, bra mat och annat som hör till - men just nu kände jag faktiskt inte att något sådant lockade mig. Jag kikade visserligen en bra stund inne på Yves Rocher eftersom jag hade tänkt att köpa någon uppstramande kräm där som skulle kunna hjälpa huden på traven, men den var helt slut. Några träningskläder eller utrustning var inte heller så lockande nu när jag ändå inte "kan" träna något. Det jag skulle köpa var förstås något jag ville glädja mig över nu, genast.

Istället beslutade jag mig därför för att handla en parfym eftersom mina favoriter hemma är slut sedan länge. Mexx sortiment är jag jätteförtjust i just för deras simpla men fräscha dofter som passar sig utmärkt till vardags så en flaska Pure Life fick det bli efter mycket velande. Sedan kikade jag förbi Kappahl och spanade in en läcker turkos/svart sjal med silvertrådar i som också fick följa med hem. Den passar mig jättebra eftersom det blåa framhäver mina ögon och dessutom verkade det som ett klokt köp nu när kläder är sådant som inte verkar helt klokt att slänga pengar på. Sådant kommer jag få roa mig med senare... Ordentligt.

Kanske enkla ting kan tyckas men jag är jättenöjd och det är förstås huvudsaken. Dessutom har jag faktiskt kvar lite av det som jag hade tänkt att spendera så det är mycket möjligt att jag tar och köper mig en stegräknare också så småningom. Snart borde jag ju kunna få den till användning igen :-)

Dag 55

Så har ännu en dag passerat och min influensa (?) håller i sig ännu. Igår under kvällen/natten kändes det till och med som att jag hade feber, något jag inte har känt av tidigare under veckan, så tydligen tänker den inte ge med sig än. Kanske var det inte helt klokt då att ge sig ut på en lååångpromenad i skogen i jakt på svamp och blåbär men jag börjar uppriktigt sagt bli lite trött på att hela tiden anpassa mig efter något som ändå vägrar att bli bättre. Det är inte heller så att jag känner mig så fasligt sjuk utan det är mest min hals som bråkar. Under veckan har jag i princip hostat mig blodig ett par gånger och den svider lite smått sådär typiskt på morgnar och kvällar.

Något som är lika envist är för övrigt min yrsel som jag inte har nämnt nu på ett tag. Det är visserligen bättre nu på så vis att jag har tvingats lära mig att hantera det och därför kan jag allt som oftast få det att gå över rätt snabbt när det kommer, men det besvärar mig fortfarande när jag ligger i sängen eftersom det är då jag märker av det allra mest. Kanske hör det till influensan helt enkelt. Med tanke på hur envis den är så kan det mycket väl vara ytterligare ett symptom och något som kort och gott bröt ut allra först. Jag hoppas i alla fall det för jag vill helst inte behöva uppsöka läkare för något så diffust som jag knappt vet hur jag ska förklara för mig själv...

Idag festade jag till det med en lätt fruktsallad till efterätt och det har jag inte det minsta dåligt samvete för, trots att jag egentligen inte vill äta "bara för att" (det för att det är den stora boven till mina extra kilon och något som jag behöver lära mig av med). Det kändes inte som ett dumt beslut helt enkelt och även om det förstås var jättegott så insåg jag efteråt att det inte alls var så viktigt att ha den där skålen till filmen, vilket jag hade inbillat mig skulle vara skönt, och att det faktiskt inte är i närheten av lika gott att äta när man inte är hungrig. En fruktsallad till frukost eller lunch är mycket godare och mys till TV-tittande är egentligen inte alls så mysigt som jag hade för mig. Nyttiga lärdomar!


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
2½ färskpotatisar
Tonfisksås
Sallad
Lite äppelcidervinäger

Middag:
Marinerat kött ("grillbit")
Klyftpotatis
Salsasås
Sallad
Lite äppelcidervinäger

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas Ramlösa
En skål hemmagjord fruktsallad

Träning:
Fyra timmars promenad i svampskogen


Dag 54

Jag vet att jag har blivit jättedålig på att uppdatera bloggen med dagens och allt som oftast blir det tyvärr så långt i efterhand att jag inte kan skriva en liten kort text om hur dagen har varit. Det är trist och även om jag till stor del skyller på influensan, för den är lika envis än, så beror det nog faktiskt även mycket på att jag inte längre upplever den här resan som någon större utmaning. Maten rullar ju somsagt på som på automatik nu och för tillfället känns det så enkelt att äta så här att jag inte ens överväger något annat. Det är faktiskt bara i torsdags som jag för första gången på länge upplevde ett godissug - och då var det på grund av en av Lindt's reklamer på TV för en mörk chokladkaka med chokladmousse i. Den såg inte helt dum ut.

Hur som helst så är det ju bara bra korkat att klaga. Det är ju förstås kanon att det går så bra för mig och att det dessutom är enkelt just nu. Jag ska väl se till att njuta nu när jag kan för än är det långt kvar och många mer frestelser och hinder som ska kämpas över under tiden. Julen, med allt vad det innebär, är nog det jag bävar som allra mest för... och påsken då förstås... ;-)


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini 0,1%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
2½ Cevapcici kryddbiff
Ris
Lite lätt creme fraiche
Sallad

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
Kycklingsallad (på en kycklingklubba, 1½ potatis och lite lätt creme fraiche)

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Två glas vatten
Tre glas Ramlösa
En tablett Bisolvon hostmedicin

Träning:
Nej

Dag 53


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Köttbullar och makaroner
Salsasås
Sallad

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
2½ Cevapcici kryddbiff
Ris
En liten klick lätt creme fraiche
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
X antal glas vatten

Träning:
Nej - Jag håller fast på att bli frisk innan jag blir hurtig igen.

Dag 52


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
En chorizo
Några potatiskroketter
Salsasås
Sallad

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
Köttbullar och makaroner
Salsasås
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
X antal glas vatten
En tablett bisolvon hostmedicin

Träning:
Nej, hostan är gruvj*vligt envis!

Dag 51


Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Pyttipanna
Ett stekt ägg
Några rödbetor
Sallad

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
En chorizo
Några potatiskroketter
Salsasås
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Några glas vatten
Ett glas Fun Light
Ett par ml hostmedicin

Träning:
Fortfarande sjuk
...

Dag 50

Femtio dagar är en ganska så lång tid och när jag nu tänker på hur lång tid det är kvar innan det här året är slut, så är det med förväntning. Jag har inte fuskat eller misslyckats en enda gång under den här perioden och tvivlade jag innan så är det i varje fall inget som jag gör nu. Jag ska klara det här. Den största frågan är snarare varför jag inte tog tag i det för länge sedan. Varför jag var så dum och lät det gå så långt innan jag insåg vad jag faktiskt är kapabel till.

För övrigt är jag fortfarande sjuk och eftersom jag måste till jobbet så finns det ingen tid till att kurera sig. Tack och lov är det väl allra främst hosta som jag är drabbad av så det går ingen större nöd på mig. Det allra värsta är nästan att man knappt vågar harkla sig ute bland folk utan att få mördande blickar på sig. Alla är livrädda för svininfluensan. Själv är jag inte särskilt rädd dock utan mitt största problem för stunden är snarare vad jag ska sätta på mig om morgnarna. Byxorna trillar bokstavligen ned nu nämligen och än är det några kilon kvar innan jag kan komma i nästa par jeans från min gamla garderob. Jag lär inte ha något annat val än att plocka fram ett skärp med andra ord (trots att det bildas en ful "påse" framtill på byxorna då...). De har jag ju också krympt i passande nog ;-)

Frukost:
Havregrynsgröt
Lite blåbär

Lunch:
Fullkornsspagetti och köttfärssås
Sallad

Mellanmål:
Ett päron

Middag:
Pyttipanna
Ett stekt ägg
Några rödbetor
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten

Träning:
Nej, sådant får vänta ytterligare tills jag är frisk

Allévo Red Berries

Produkt: Allévo Red Berries måltidsbar
Storlek:
60 g
Antal kalorier:
220 kcal/bar

Allévo Red berries är en måltidsbar som nog skulle vara mitt självklara alternativ om jag var i behov av att ersätta just en frukost vid något tillfälle (smaken påminner nämligen inte helt osökt om en fräsch skål med youghurt och söt musli), och den kommer helt klart att vara något som jag köper igen om jag är i behov av det. Sextio gram kan förstås tyckas som väldigt lite att kunna stå sig på någon längre tid men faktum är att den här måltidsbaren mättar väldigt bra och eftersom varje munsbit bjuder på mängder av tuggmotstånd, tack vare de grova muslibitarna, så är det inget som du kastar i dig i ett nafs. Ett glas vatten till är dock i princip nödvändigt - Det trots att jag inte upplevde baren som särskilt torr.

 

Red Berries tillhör en serie av Low calorie-barer och har även fördelen att ha ett lågt glykemiskt index, vilket ska ge en långsammare påverkan på blodsockret och ge energi som håller länge. Själv stod jag mig från lunch ända fram till middagen utan att bli särskilt hungrig, och då hade jag ändå ätit en mycket klen frukost innan. I det stora hela blev jag med andra ord nöjd med Allévo Red berries och det enda jag egentligen vill klaga på är väl just namnet som ju ger ett intryck av att baren ska innehålla jordgubbar, hallon eller i möjliga fall röda vinbär. Jag blev lite rädd själv när jag väl upptäckte att det faktiskt var en kaka med smak av tranbär (och äpple, men det framkommer inte så tydligt) som jag hade köpt. Som tur var så föll ju även de bären mig i smaken!

Smak:
+++
Mättnad: ++++


VIKT (7 sept, vecka 7 av 52)

 

Trots en urkass vecka vad det rör motion, både på grund av heltidsarbete och sjukdom, så blev visst det här en riktigt lyckad vecka vad det gäller viktnedgången!! Troligtvis tack vare att jag inte har fuskat en enda gång då skulle jag tro eftersom det inte finns mycket annat att förklara det härliga minuset med (Mjo, eventuellt att det blev så pass mycket eftersom det är veckan efter mens då kroppen säkert hade extra mycket vatten att göra sig av med). Jag märker i alla fall av viktnedgången ordentligt nu på kläderna och har plockat fram mycket "nytt" från min gamla garderob med sådant som har varit för litet. Det känns så enkelt just nu - både viktnedgången och att äta rätt går verkligen som på automatik. Nu gäller det bara att bli frisk och få motionen lika regelbunden igen också :-)

 

Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 91,9 kg
Veckans minus/plus: -2,2 kg

Total viktminskning: 12,7 kg
Kvar till 65 kilo: 26,9 kg

Dag 49

Vi vaknade hemma hos svärföräldrarna idag och därmed blev också frukosten väldigt dålig, vilket väl var det enda jag inte hade förberett mig för när vi handlade. Hur som helst så löste sig lunchen än en gång med hjälp av en måltidsbar av annan variant än igår och även den här gången blev jag positivt överraskad. Möjligen ännu mer än igår då till och med eftersom smaken "röda bär" inte lät i närheten av så gott som "choklad & nougat". Det här med måltidbarer kommer nog att kunna komma väl till pass många gånger under det här året. Det är verkligen perfekt nödproviant när man av någon anledning inte kan stå för sin egen mat som man brukar!

Vid middagen serverades dumt nog ingen sallad till så jag fick kämpa rätt ordentligt med att försöka sprida ut min lilla mängd över hela tallriken och äta sakta för att slippa kommentarer från de andra, som ju är mer eller mindre ovetande om vad jag sysslar med (Visserligen hoppas jag nästan att de har varit uppmärksamma och räknat ut det för annars lär de väl ha funderat på om jag är gravid eller något sådant när jag nu plötsligt tackade nej till all alkohol). Lite äpple efteråt fick sedan kompensera för det gröna som saknades och det fungerade förstås rätt okej det med även om jag verkligen hade sett fram emot sallad. Två dagar utan är på tok för länge... och på tal om det ska jag nog ta och skära upp några gurkstavar nu på en gång för att lösa det problemet ;-)

Frukost:
En banan

Lunch:
Allévo Måltidsbar (220 kcal)

Middag:
Spagetti med köttfärssås
Ett halvt (stort!) äpple

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten
65g gurka

Träning:
Nepp. Envist förkyld än.

Dag 48

Lördagen startade för min del mer eller mindre i en bil på väg till svärföräldrarna och eftersom jag inte hann äta frukost innan vi gav oss av så stannade vi på Willys och handlade lite. En smoothie kändes som ett bra alternativ, även om jag i efterhand kan konstatera att den varken var särskilt god eller mättande. Den innehöll i alla fall betydligt färre kalorier än drickyoghurt och tillsammans med äpple så var jag nöjd fram till lunchen som faktiskt blev en måltidsbar. Det är första gången jag äter något sådant och kortfattat så kan jag säga att jag blev positivt överraskad. Sådana lär det bli fler gånger!

Annars så gick lördagen med surströmmingsskivan i alla fall bra och jag höll mig borta från alkoholen till och med när svärfar kom upp och bjöd på Tequila Sunrise. Jag var nära att ge efter där och tog en liten smutt på sambons för att överväga om jag skulle tillåta mig en drink eller inte, men kom då fram till att låta bli. Alla andra dumheter som vitt bröd, baconchips och salta pinnar var i alla fall enklare att låta bli. Jag ser knappt sådant nu för tiden och när jag väl gör det så är det snarast i form av mängder av kalorier som folk bara låter dansa in i sitt gap utan minsta eftertanke. Jag trivs så bra, så bra med att inte vara kvar där i deras skara :-)Frukost:
250 ml Chiquita Smoothie (156 kcal)
Ett halvt (stort!) äpple

Lunch:
Naturdiet måltidsbar (200 kcal)

Middag:
Tio kräftor
2/3 delar grillkorv
Två köttbullar

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
Två glas Ramlösa
Fem glas Cola Zero
Ett krusbär
En liiiiten smutt Skåne aquavit
En liiiiten klunk Tequila Sunrise

Träning:
Badmintion i lite över en timmeDag 47Frukost:
1/3 dels tallrik Yoggi 0,5%
En halv banan
Lite Finax Familjemusli

Lunch:
Två och en halv järpar
Två och en halv potatis
Salsasås
Sallad

Middag:
Gryta med köttfärs och bönor
3 bitar salladsost
Sallad

Övrigt:
Två koppar thé utan mjölk och socker
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten

Träning:
Nej, är dessvärre fortfarande sjuk...

Dag 46Frukost:
1/3 dels skål Yoggi 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Makaroner med stekt köttfärs
Salsasås
Sallad

Middag:
Två och en halv järpar
Två och en halv potatis
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
X antal glas vatten

Träning:
Nej, var hemma eftersom jag kände mig sjukDag 45

Jag var så ofantligt trött igår att jag varken orkade träna eller skriva upp dagens matintag. Min gissning är att min kropp helt enkelt är i full gång att brottas med dumma influensabakterier eftersom jag har vaknat med lite småont i halsen två dagar i rad. Om jag eller bakterierna vinner återstår ju dock att se men det kändes i alla fall inte helt fel att ha en liten vilodag för att inte sno energin som behövs till annat.

Vad det rör gårdagens matintag som synes nedan så finns det inte så mycket mer att säga än att min lunch blev ofantligt liten igår. I morgonstressen lyckades jag nämligen med att missa att ta med hundens mat, som följer med mig om dagarna och äter sin frukost på jobbet, och för att den inte skulle behöva svälta hela dagen så fick jag vara givmild och ge bort hälften av matlådan. Jag var lite orolig över hur det skulle gå med hungern efter det men med en bit banan så fort jag kom hem så stod jag mig hela tiden fram till middagen. Då var jag dock bra hungrig! Tur att magsäcken har krympt så pass att jag hela tiden blir mätt på det jag äter för annars hade det nog varit svårt att stå emot en portion till :-)


Frukost:
1/3 dels skål lättfil 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli
En skvätt Fun Light

Mellanmål:
Ett äpple

Lunch (halv portion):
Makaroner med stekt köttfärs
Sallad

Mellanmål:
En halv banan

Middag:
En fläskkotlett
Ris
Lite bearnaissås
Sallad (vitkåls- och vanlig)

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fem glas vatten

Träning:
Enbart extra vardagsmotion...

Dag 44

Det låga intresset för mat håller i sig än och därför var även denna dag hur lätt som helst att ta sig igenom, även om jag var lite småsugen på att öppna upp Zero-colan som jag har ståendes när jag väl kom hem från jobbet. Tanken är väl dock att den får vänta tills i helgen då det är kräft/surströmmingskiva hos sambons föräldrar. Då kommer det nämligen antagligen att serveras en del alkohol som jag hoppas på att kunna låta bli så då kan det allt vara bra med lite alternativ dryck att "festa" till det med. Även om det nu innebär att jag får köra på den fula ursäkten att jag tycker att den är godare än den läsk de serverar (Vilket faktiskt inte bara är en vit lögn... De köper alltid ICA's egna cola, vilket inte hör till mina favoriter direkt) ;-)

För övrigt plockade jag fram ett par jeans igår som jag inte har kommit i på i alla fall två år och som jag köpte vid ett tillfälle när jag hade gått ned en del i vikt, om jag inte minns fel. De satt visserligen betydligt bättre än alla andra jeans jag äger just nu, men faktum är att jag egentligen skulle behöva ha ett skärp i midjan för att hålla dem uppe - Ett problem som känns lagom härligt!


Frukost:
1/3 dels skål lättfil 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Skinksås och ris
Kokta grönsaker (blomkål, broccoli, morot)

Mellanmål:
Två små plommon

Middag:
Makaroner med stekt köttfärs
Sallad (vitkåls- och vanlig)

Övrigt:
En stor kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

Träning:
25 minuter Zumba Cardio (sen kom sambon hem...)

RSS 2.0