Mindre portioner



För min del fungerar tallriksmodellen alldeles utmärkt och får mig att äta mindre portioner än vad jag skulle göra i normala fall, men det är väldigt inviduellt vad som fungerar för en och i längden kan man kanske även behöva variera sina rutiner ibland för att inte riskera att känslan av att "vara tvungen" blir för överväldigande. Dessutom kan man eventuellt behöva kombinera flera olika metoder för att hitta den väg som passar en som allra bäst, vilket ju i slutändan är det viktigaste eftersom det är du som ska kunna leva med din metod för viktminskning/hålla vikten under kontroll. Förlitar man sig till sallad så kan det faktiskt också vara så att det finnas situationer när du inte kan äta efter ditt normala mått (när du äter ute på restaurang till exempel). Några bra tips för dessa lägen som jag har trillat över, men inte haft behov av att prova själv ännu, är i alla fall dessa:

Köp en mindre tallrik
Med en mindre tallrik så behöver du inte ens fundera över storleken på dina portioner - De kommer automatiskt att bli mindre än vad de är i normala fall. Det oavsett om du har som vana att äta via tallriksmodellen eller föredrar att fylla hela tallriken med mat.

Ät bara hälften på tallriken
En metod som kort och gott går ut på att du bara tillåter dig själv att äta hälften av den mat som du har lagt upp på tallriken. När du har gjort det, måste du vänta i minst 20 minuter innan du får äta upp resterande mat - Detta för att inte ha möjlighet att kasta i sig maten och för att du ska lära dig att känna efter om du är hungrig eller ej. Troligtvis kommer du att avstå från den andra portionen.

Börja med en soppa
Vätska, särskilt varm sådan, har en förmåga att ge en viss mättande känsla som man kan utnyttja när man vill se till att äta mindre portioner. Genom att äta en liten skål med kalorisnål soppa av någon form innan du hugger in på den kaloririka maten, så kommer du nämligen inte att orka äta lika mycket av det feta efteråt. En förrätt anses ju dessutom bara vara något lyxigt så i slutändan kommer du bara att uppleva att du har fått äta mer än normalt, när du egentligen har minskat ditt kaloriintag betydligt. En light-variant är istället att börja måltiden med att dricka ett stort glas vatten. Det har ungefär samma effekt :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0