Dag 43

Dagarna flyger fram just nu och mitt största problem för stunden är knappast att hålla mig borta från mat eller sötsaker - tvärtom har jag till stor del tappat intresset för båda delarna känns det som. Idag när det var dags att handla till middagen så kunde jag till exempel inte kläcka ur mig en enda maträtt som jag var sugen på, trots att jag tänkte så det knakade och verkligen försökte känna efter vad som vore gott att äta. Som tur är har jag dock en påhittig sambo som är duktig i köket så det löste sig alldeles utmärkt ändå ;-)

För övrigt var densamme hemma idag igen eftersom förkylningen (nya influensan?) inte riktigt har velat ge med sig ännu och därför valde jag att skjuta upp dagens zumba-pass till imorgon istället då jag kan passa på när han är på jobbet. Då slipper jag stänga in karlstackarn i gästrummet under tiden. Någon powerwalk blev det inte heller men det beror egentligen bara på att jag har svårt att få ihop det nu de dagar då jag arbetar. Gå upp ännu tidigare är inte riktigt min grej. Däremot ser jag ju till att få extra mycket vardagsmotion istället genom att skippa bussen och gå raskare transportsträckorna till och från jobbet. Det gör nog lite det med!

Frukost:
1/3 dels tallrik lättfil 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Mellanmål:
Ett litet äpple

Lunch:
Korv och pastasallad
40g salladsost light

Middag:
Skinksås och ris
Sallad (vitkål och vanlig)

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

Träning:
Nej, enbart vardagsmotion

VIKT (31 aug, vecka 6 av 52)Jag var kanske kaxig igår när jag skrev att jag inte hade någon ångest för veckans vägning för när jag vaknade imorse så hade verkligheten kommit ikapp mig och för en sekund ville jag nästan skippa vågen helt. Som tur var tog nyfikenheten överhanden för när jag väl klev upp var lyckan total, trots att viktminskningen verkar ha trappat ned till ett mer normalt tempo nu (vilket väl bara är bra om huden ska ha någon som helst chans att hänga med). ÄNTLIGEN är de första tio kilona borta! Sex veckor tog det att kliva över den gränsen och det innebär också att mitt andra delmål är uppnått och att det är 4,5 kilo kvar till nästa. Dags att fundera över en belöning. Nu är jag värd något riktigt fint! :-D


Startvikt:
104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 94,1 kg
Veckans minus/plus: -1,3 kg

Total viktminskning: 10,5 kg
Kvar till 65 kilo: 29,1 kg


Dag 42

När vi var nere på vårat Konsum idag och handlade potatis och lök till middagen så fann jag mig själv att stå vid kassorna och kasta granskande blickar mot godishyllorna, samtidigt som jag funderade på vad jag hade köpt med mig hem om jag "bara fick". Faktum är att jag nog till och med gick så långt att jag försökte förnimma mig smakerna på läckerheterna för att komma fram till ett svar... Ungefär i samma stund som jag insåg att det nog var dumt att i överhuvudtaget tänka i de banorna, så insåg jag dock att jag faktiskt ändå inte var det minsta sugen på att köpa något av det. Inte ens chokladkakorna lockade mig (och då har jag ändå mens just nu somsagt!). Otroligt skönt!

För övrigt så är det vägdag imorgon och jag hade antagligen haft världens ångest om det inte vore för att jag faktiskt tjuvade lite tidigare i veckan och ställde mig på vågen, bara för att försäkra mig om att det i alla fall gick åt rätt håll efter måndagens nederlag. Det gjorde det just då men sedan dess har jag ju också fått lingonvecka, så vad som har skett därefter känns rätt omöjligt att förutspå. Jag är mer nyfiken än nervös i alla fall och - hoppas, hoppas att jag kan få kliva över det magiska minus 10 kilo nu! :-D


Frukost:
En halv skål Yoggi 0,5%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Uncle Ben's Tikka Masala med kyckling
Ris
Sallad (vanlig)

Middag:
3/4 Bratwurst
Ugnsbakad klyftpotatis/lök/morot
Sallad (blomkål och vanlig)

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Tre glas vatten

Träning:
50 minuters Powerwalk

Dag 41


Frukost:
5 dl osötad nyponsoppa

Lunch:
En bit flintastek
50g salladsost light
Sallad (med äppelcidervinäger på)

Middag:
Uncle Ben's Tikka Masala med kyckling
Lite ris
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
X antal glas Loka
Ett sockerfritt Xtra tuggummi

Träning:
Tyvärr inte...

Dag 40

Igår fick jag min mens och hade det inte varit för att den var så punktlig som den bara kunde bli, så hade den antagligen överraskat mig rejält med tanke på att jag inte blev förvarnad av någon mensvärk den här gången. Jag som alltid brukar få hemskt ont och oja mig med en värmekudde på magen. Faktum är att jag till och med skickade sambon till apoteket igår för att jag var säker på att värken skulle komma igång under kvällen i alla fall, lite försenad sådär, men nej. Än så länge har jag inte märkt av något. Underbart! Frågan är bara om det är en slump eller om det är något med viktnedgången (mindre kilon, bättre mat, motion...) som har haft ett finger med i spelet. Mina mensrelaterade chokladfinnar slipper jag ju i alla fall tack vare den ;-)

Vad det rör yrseln så är det något som jag bara märker av när jag ligger ned nu, eller ska lägga mig ned. Det tycker jag väl tyder på att jag har någon slags rubbning på någon balansnerv någonstans, kanske en mindre inflammation i innerörat eller så, vilket på sätt och vis känns lugnande. Det går nog över helt snart.

Frukost:
Havregrynsgröt
1/2 dl blåbär

Lunch:
Grönsaks- och skinkgratäng
Sallad

Middag:
En bit flintastek
50g salladsost light
Sallad (med äppelcidervinäger på)

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas Loka
Två glas vatten

Träning:
Två timmar rask promenad


Dag 39

Yrseln börjar ge med sig nu och idag var det mest imorse som jag kände av den lite smått, även om jag fortfarande inte kan påstå att jag känner mig fullt normal i skallen utan snarare lite sådär bomulls-stoppad som man känner sig vid förkylning. Idag fick jag visserligen reda på att sambons förkylning troligtvis kan ha varit svininfluensan, eftersom samtliga av hans arbetskamrater legat sjuka samtidigt med samma symptom, så då kanske det är något sådant som spökar trots allt. Så länge jag får hålla mig på benen så är jag i alla fall nöjd eftersom jag ska jobba heltid någon vecka framöver. Det vore lagom passande att bli sjuk då...

Hur som helst har dagen varit bra vad det rör mat och för omväxlings skull så köpte sambon faktiskt inget annat än frukt att knapra på, varför jag åt ett plommon innan middagen. Visserligen har han fortfarande druckit läsk men det reagerar jag knappt på egentligen, och det trots att jag har en coca-cola zero ståendes i kylen som jag eventuellt funderar på att unna mig själv i helgen (utan alkohol!). Just nu är jag dock inte det minsta sugen på den så det lutar nog snarare mot att den får stå kvar där. Det känns allt för skönt att avstå! :-)

Frukost:
Havregrynsgröt
1/2 dl blåbär

Mellanmål:
Ett äpple

Lunch:
2½ dl Kelda Fabulous Fish soppa

Middag:
Grönsaks- och skinkgratäng (med redning på lätt-Philadelphia och ägg)
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten
En liten bit morot
Ett plommon

Träning:
30-40 minuters Powerwalk

Dag 38

Min sambo har varit hemma idag också på grund av sin förkylning och han har haft en riktig frossardag som jag otroligt nog har tagit mig igenom utan några större problem. Pizza, coca-cola, godis och popcorn är bara lite av det som han har tryckt i sig under tiden som jag har suttit brevid och ätit - Ingenting. Jag känner mig stark när jag klarar av sådana situationer och kanske är det därför som jag så envist vägrar låta min diet stoppa min sambos sötsug. Kanske tar jag till och med delvis ut de gamla vanorna på honom eftersom jag kan känna mig nästan lite tillfredställd av att se honom plocka godis eller köpa en pizza. Då lever vi fortfarande på som alltid förr, på sätt och vis i alla fall, och rotade levnadsvanor inger ju någon form av trygghet trots allt. Dessutom är det ju så att jag faktiskt inte kan radera onyttigheternas existens i mitt liv, så då verkar det lika bra att stirra dem i vitögat och lära sig att inte falla för dem istället. Det är mest hållbart i längden.

Vad det rör min yrsel så har jag märkt av den lite smått idag med, men inte i närheten av samma grad som igår i alla fall. Jag läste på lite om det hela på nätet och tydligen kan stress och/eller spända muskler resultera i att man känner sig yr. Det är ju förstås mycket möjligt att det är något sådant som är boven i dramat. Kanske är det en bieffekt av all träning...
 Vi får väl se helt enkelt men det där med att ta ett vitamintillskott tycker jag hur som helst inte låter så dumt. Både järnbrist och B-vitaminbrist brukar visst yttra sig som viss yrsel.


Frukost:
1½ dl Yoggi 0,5%
En halv dl blåbär
Finax familjemusli
2½ dl osötad nyponsoppa (35 kcal)

Lunch:
En wienerkorv med fiberpasta
Senap och salsasås
Sallad (vitkålssallad, rädisor, gurka och blomkål)

Middag:
2 dl Kelda Fabulous Fish soppa
80g kräftstjärtar
En liten klick aioli på lättmajonäs
Blomkål

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Sex glas vatten med en limeskiva i

Träning:
55 minuters powerwalk, 50 minuter Zumba Cardio

Dag 37

Jag upplevde vissa problem med yrsel under gårdagen som jag inte riktigt vet vad jag ska tro om. Egentligen började det redan tidigt på morgonen när jag skulle resa mig upp ur sängen och trillade ihop i en liten hög igen eftersom det slog till så oväntat och plötsligt. Just då trodde jag dock att det var blodsockret som var boven och sambon envisades med att tvinga i mig ett äpple även om jag egentligen inte ville äta något innan morgonpromenaden. Jag kom i alla fall upp på benen sen men yrseln hängde i hela dagen och märktes av så fort jag gjorde några hastiga rörelser - om så att lägga huvudet på sned eller sträcka upp armarna för att nå något högt. Jättemärkligt. Av den anledningen var jag inte heller så aktiv som jag är normalt sett även om jag egentligen inte kände mig trött. Yrseln tog på krafterna ändå på något vis.

Jag tror hur som helst inte att mitt matintag kan vara boven till det här med tanke på att jag ändå har ätit ordentligt de senaste dagarna och inte mindre än tidigare på något vis. Det känns märkligt om något sådant skulle dyka upp nu, på dag 37. Däremot undrar jag om det kanske kan ha att göra med någon form av vitaminbrist? Eller så är jag kanske helt enkelt på gång att få sambons förkylning och har en kropp som reagerar över att kämpa med två saker samtidigt. Förhoppningsvis blir det bättre!


Frukost:
Havregrynsgröt
1/2 dl blåbär
Ett litet äpple

Lunch:
Köttfärssås med fullkornsspagetti
Fyra minimajskolvar
Sallad (vitkålssallad och vanlig)

Middag:
Ett tunnbröd, Fazer sviktat fullkorn
En wienerkorv
Lite potatismos
Salsasås och senap
Sallad (vitkålssallad och vanlig)

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fem glas vatten med en limeskiva i

Träning:
45 minuter Powerwalk

Dag 36

Min sambo kan verkligen vara så himla go ibland. Han är tokförkyld just nu och hemma, varför jag lovade att gå och handla nässpray till honom i och med min morgonpromenad. Nu var det ju dock så att jag vägde mig innan dess och när jag slängde mig på sängen i en uppgiven hög och pep "Näää.... Jag har gått UPP!" så kom han genast in och gav mig massor av peppande kramar. När det sedan var dags för mig att kila iväg och jag bad honom om pengar så gav han mig lite extra och sa "Här, köp en tidning eller något annat du vill ha också - Det är du värd".

Nu tyckte jag visserligen inte att jag var värd någon belöning efter en så pass misslyckad vecka men med tanke på att jag ändå har kämpat på (det hade varit en annan femma om jag syndat mig till pluset) så har han ju faktiskt rätt. Dessutom; Är jag inte värd en belöning så är jag onekligen värd lite motivation! Det och det faktum att sambon var snäll och sov en stund i gästrummet mitt på dagen så jag kunde köra mitt måndagspass med Zumba gjorde det här till en riktigt bra dag trots allt. Det hade jag aldrig vågat tro imorse!

Frukost:
Smoothie
(1½ dl Yoggi 0,5%, en halv banan, 1/4 dels äpple, en dl blåbär och en skvätt fun light)

Lunch:
Tonfisksallad med ägg
Lite dippkrydda

Middag:
Köttfärsås med morotspasta (fiberspagetti och kokt morot)
Fyra minimajskolvar
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten med en limeskiva i

Träning:
45 minuters Powerwalk, 50 minuter Zumba Cardio

Naturally thin

Bethanny Frankel, från TV-serien "the Real Housewives of New York", har nyligen lanserat en bok som ska lära ut hur man håller sig smal utan att behöva banta och i den finns tydligen några regler för hur man håller en framgångsrik inställning till mat. Tankar som snarast är levnadsvanor hos naturligt smala och som man kan lära sig en hel del av. Värda att skriva upp med andra ord! :-)

1. Se på mat som ett bankkonto
Tänk på ditt matintag som om du handskades med pengar - i inkomster och utgifter. Visst kan du slösa på kalorierna ibland och äta precis vad du vill, precis som att du ibland tillåter dig själv att spendera pengar på shopping, men då blir det också nödvändigt att snåla lite efteråt för att inte spräcka budgeten. Lyxar du därför till det vid frukost med pannkakor, så är sallad en passande lunch.

2. Ät riktig mat
Bra mat kan du äta mycket av utan att behöva oroa dig för överskott av kalorier, fett eller socker och därmed håller det dig också mätt länge. Det gör att du lättare kan hålla dig borta från sötsaker och annat onyttigt.

3. Ät inte upp allt!
Minska portionerna genom att medvetet lämna kvar lite mat på tallriken. Känns det svårt så utnyttja en vän/partner och dela med dig av din mat till denne - Det passar särskilt bra när du äter ute och kan ha svårt att lägga ifrån dig gaffeln från den köpta maten eller när du är på krogen och unnar dig själv en drink. Hemma kan du istället låta hunden få lite goda matrester om du har en sådan.

4. Provsmaka allt - Ät lite
Skippa förbuden! Tillåt dig själv att äta allt, men enbart i små mängder. En godis, en pizzaslice eller en liten klick majonäs gör ingen större skada i längden.

5. Ät på mindre tallrikar
Eftersom du kan äta i princip vad du vill så länge din portion är liten så är ett simpelt hjälpmedel att gå ned en storlek på tallriken. Mentalt blir du mer nöjd av en liten proppfull tallrik än en stor där maten mest ser ut som en liten klick. Samma tanke kan du dessutom applicera på mycket annat - Till exempel genom att ta för vana att dela mackan i två eller skära upp äpplet i små bitar innan du äter det.

VIKT (24 aug, vecka 5 av 54)
Fan, fan, fan, fan! Jag visste ju att förra veckans stora minus kunde resultera i ett bakslag den här veckan och även om jag har gått runt med ångest inför veckans vägning och försökt ställa in mig på att kunna bli bemött av ett plus så trodde jag ändå inte riktigt att så skulle bli fallet. Min tröst under veckan har trots allt varit att det räckte med ett enda litet hekto ned för att jag skulle kunna passera 10 kilos gränsen och ändå känna mig rejält nöjd. Så blev det detta jäkla plus istället. Då väntar ytterligare en vecka med ångest med andra ord - och ett visst jävlaranamma som just har vaknat till liv...


Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 95,4 kg
Veckans minus/plus: +0,7 kg

Total viktminskning: 9,2 kg
Kvar till 65 kilo: 30,4 kg

Dag 35

Sen ett par dagar tillbaks har jag haft läskiga cravings efter bröd. Det var 35 dagar sedan jag åt bröd nu och reklamen som går på TV där några barn snor en polarkaka från sin mamma har plågat mig rejält under den här tiden - betydligt mer än reklam för godis och annat gott. Just vitt bröd har nämligen varit en sån där sak som jag här ätit väldigt mycket av tidigare. Baguetter, formfranska, lantbröd... Gärna med en gräddig ost på toppen samt några goda grönsaker. På morgnarna kunde jag äta flera skivor (om det handlade om små rostbröd; säkert en 6-8 stycken...), vikta och doppade i en rejält sötad kopp te.

Nu har jag visserligen aldrig sagt att bröd är något jag ska skippa helt men just eftersom det har varit en sådan bov i dramat så har jag valt att försöka undvika det så mycket som möjligt nu under det kommande året. Vitt bröd ska jag inte äta alls till exempel och smörgåsmargarin klassas helt klart till fliken onödigt fett. Däremot ser jag ju ingen mening med att jag ska sitta plåga mig själv när det finns godkända alternativ så imorse tog jag och gjorde två mackor av en skiva tunnbröd av nyckelhålsmärkt fullkornsvariant. Med lite räknande så fick jag till en helt okej frukost kalorimässigt som dessutom mättade väldigt bra. Så fasligt mycket godare än mina andra frukostar var det ju dock inte kan jag säga så här i efterhand så nu kommer jag nog kunna klara mig från sug ett tag till. Skönt! ;-)

Frukost, ca 180 kcal:
En skiva tunnbröd, Fazer sviktat fullkorn (126 kcal)
Äggvita från två kokta ägg
Sallad, gurka och tomat
En kopp svart te sötad med fun light

Lunch, ca 350 kcal:
Två glaserade revbensspjäll
50g salladsost light
Sallad

Middag, ca 270 kcal:
75 g tonfisk
Pulvermos
Broccoli
Purjolök
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Tre glas Loka

TOTALT: ca 800 KCAL

Träning:
35 minuters Powerwalk

Dag 34


Det är lite dumt att jag uppdaterar om mina dagar så här i efterhand men jag har varit alldeles för trött de senaste kvällarna för att orka sätta mig och skriva. På helgerna tenderar jag trots allt att sitta uppe tills jag stupar i princip. Igår kände jag mig inte heller så sugen på att redovisa mitt intag ska erkännas eftersom jag blev besviken över att jag högg in på sambons dipp som han hade köpt till sina chips. Det var en sådan sak som jag inte klarade av att motstå och jag är rätt säker på att det var för att det inte är något som jag har sagt vare sig det ena eller det andra om till mig själv - Det gav mig därför utrymme att fråga mig själv om jag skulle ta lite. Med chips, godis, kakor och dylikt hamnar jag aldrig i det stadiet eftersom jag redan vet att jag inte ska äta det. Då behöver jag aldrig börja dividera om hur gott det är och om det inte funkar om jag bara tar lite osv.

Visserligen var det väl inte hela världen att jag unnade mig lite mys på en lördag och hade det inte varit för att jag gjorde det igår också så skulle jag nog ansett att det var helt okej. Jag vill nämligen inte göra ätandet på kvällen till någon form av vana. Någon gång ibland är en femma men flera dagar i rad tycker jag blir för mycket - oavsett vad jag äter. Skärpning på den fronten med andra ord!


Frukost, ca 200 kcal:
1/3 dels tallrik Yoggi 0,5%
En halv banan
Lite Finax familjemusli

Lunch, ca 300 kcal:
Två fiskpinnar
Lite pulvermos
Sallad

Middag, ca 350 kcal:
Två glaserade revbenspjäll
50g salladsost light (100 kcal)
Sallad

Övrigt, ca 120 kcal:
Två koppar svart kaffe
Ett glas vatten med äppelcidervinäger
Ett glas Fun light cassis
Tre glas mineralvatten
En liten smörstekt kantarell
Lite blomkål och vitkål med vitlöksdipp

TOTALT: ca 970 KCAL

Träning:
45 minuters Powerwalk och en långpromenad i svår terräng


Dag 33

Igår var jag iväg och handlade en kasse med grönsaker på Lidl för under femtiolappen så nu har jag både salladskål (21 kcal/100g), zuccini (17 kcal/100g), vitkål (26 kcal/100g), blomkål (28 kcal/100g), broccoli (29 kcal/100g) och rädisor (15 kcal/100g) utöver den vanliga salladen. Det är roligare med variation - och när det är så billigt så vågar man ju prova på lite nya saker som man kanske inte annars brukar stoppa i. Bara gurka, tomat, morot, paprika och isbergssallad blir ju lätt trist i längden när man äter det upp mot två gånger om dagen. Dessutom köpte jag äppelcidervinäger och grillkrydda att använda som smal dressing. Det är jättegott!

Vad det rör mat så fungerade dagen helt okej även om jag upplever att jag är mer hungrig när jag tvingas slänga in frukt som mellanmål för att hålla 3-4 timmars regeln än när jag har korta dagar och inte behöver det. Det är visserligen inte så konstigt kanske men lite småjobbigt eftersom det är så normala vardagar brukar se ut. Under kvällen kunde jag för övrigt inte låta bli att göra mig något att knapra på heller, vilket jag fick lite ångest för efteråt. Visserligen var jag vettig nog att bara plocka ihop en liten tallrik med grönsaker (på dryga 30 kcal sammanlagt), så på så vis var ingen skada skedd, men jag gillar inte det faktum att jag åt "bara för att". Jag kände nämligen efter en lång stund innan jag beslutade mig för att äta och då kunde jag konstatera att jag i själva verket var rätt mätt och inte i det minsta behov av mer mat. Samtidigt så lockade det dock på tok för mycket att ha något att tugga på till filmen vi såg på. En gammal vana från forna onyttiga dagar skulle man kunna säga. Kanske blev det inte så mycket bättre heller av att sambon satt brevid mig och åt arraksboll samt en påse med ostbågar, för även om de i sig nu inte suktade mig så fasligt mycket så gjorde själva tuggandet det.


Frukost, 140 kcal:
Havregrynsgröt
En halv dl blåbär

Mellanmål, 65 kcal:
En nektarin

Lunch, ca 350 kcal?:
Plockmat (två skivor rostbiff, en msk potatissallad, lite skinkfrestelse, kokta grönsaker)
Sallad

Mellanmål, 65 kcal:
En nektarin

Middag, ca 280 kcal:
13 kräftor
Ett kokt ägg

Övrigt, 40 kcal:
Tre koppar svart kaffe
Två glas Ramlösa
Två glas vatten
En tallrik med gurka, morot och blomkål

TOTALT: ca 940 kcal

Träning:
Nej, dessvärre inte. Fanns inte tid över till dagens Zumba-pass eftersom jag och sambon kom hem från jobbet samtidigt.

Dagens mat, dag 32

Ytterligare en dag med arbete och pussel för att få matintaget att gå ihop. Idag började jag tidigt (och åt därmed inte frukost vid 11-12 som jag har gjort annars...) så för att hålla mig på 3-4 timmar mellan varje måltid så fick det bli två mellanmål och en lättare lunch istället. Jag kände mig mätt och nöjd hela dagen på det och lyckades faktiskt till och med hantera frestelsen med de kondetori-bakade arraksbollar som jobbet bjöd på. Faktum är att jag bar hem min istället till sambon. Det var en rätt häftig känsla att gå med sin värsta fiande prydligt nedstoppad i väskan och känna att jag har övertaget och kan hantera det. Även om sådana tillfällen kan vara svåra så gör det mig nämligen starkare för varje gång. Jag klarar av att avstå (Och behöver jag hjälp på traven så provade jag på ett tips som stod med i senaste Topp Hälsa - tänk dig godisen möglig eller full med maskar. Är den lika lockande då?).

Vad det gäller dagens träning så fanns det inte tid till någon morgonpromenad men jag känner mig rätt nöjd ändå eftersom jag har tagit flera vanliga promenader under dagen med hundarna. Dessutom promenerade jag hem från centrum istället för att ta bussen som jag brukar och städade sedan större delen av kvällen. Inte helt illa med andra ord! :-)

 

Frukost:
En halv tallrik Yoggi 0,5%
Finax familjemusli

Mellanmål:

En banan

Lunch:
Varma Koppen minestronesoppa

Mellanmål:
Ett äpple

Middag:
Två fiskpinnar
En klick pulvermos
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten

Träning:
20 minuter zumba express

Dagens mat, dag 31

Idag var första dagen sedan starten som jag har kombinerat mina nya matvanor med arbete och det har inte varit helt enkelt på alla sätt. Jag vill ju gärna äta med en sisådär 3-4 timmars mellanrum för att hålla hungern borta men eftersom det inte fanns någon tid över så blev det hela sex timmar mellan frukost och "lunch". Vid det laget var jag förstås jättehungrig och eftersom jag dessutom skulle handla på vägen hem så kändes det inte som att det var läge att hoppa över den måltiden. Det slutade därför med att jag åt min matlåda på tågperrongen i väntan på mitt tåg. Då hade jag dock redan brottats med mig själv i tjugo minuter minst eftersom jag verkligen hatar att äta bland folk på det viset. Jag inbillar mig alltid att de som passerar tänker "Pfft... Där står hon och vräker i sig... Som om det skulle behövas!".

Hur som helst är jag stolt över att jag vann över de hjärnspökena tillsist eftersom det var jätteskönt att handla alldeles mätt och nöjd. Det gjorde mig därför inte det minsta att sambon både kikade på chips och godis, samt köpte med sig en påse av det sistnämnda hem och knaprade i sig innan middagen (ett praktexempel på hur mitt liv brukade se ut!). Jag nöjde mig med en tidning istället - Nya numret av Topp Hälsa. Det tyckte jag att jag var värd!


Frukost:
Havregrynsgröt
En halv dl blåbär
En liten klick äppelmos

Sen lunch:
Röran från igår
Sallad

Middag:
En chorizo
Några klyftpotatisar
Tacosås
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Dagens träning:
50 minuters powerwalk (varav 30 innan frukost)

Dagens mat, dag 30

Ytterligare en dag där jag kom av mig med att räkna kalorier vid lunch - Det känns som att det här med att hålla koll på det exakta antalet kalorier per dag kan bli en tuff match. Å andra sidan är det inte viktigare än att jag håller koll då och då i alla fall för att se hur jag ligger till och lära mig lite på köpet. Bara att bli medveten om att allt jag stoppar i mig innehåller energi, och att man inte kan stoppa i sig mer än man förbrukar utan att betala det i fett kring magen sen, är egentligen bra nog. Där känner jag också att jag är på god väg.

Annars har jag haft en bra dag utan något större sug och det trots att sambon åt popcorn nu på kvällen. Det luktar ju något ofantligt gott men eftersom jag inte var sugen på det innan (jag erbjöd mig till och med att göra dem åt honom) så lyckades det inte fresta mig heller. Det räckte att tänka på alla dessa popcorn-kärnor som brukar fastna mellan tänderna för att inse att jag inte missade så mycket ;-)

Frukost:
En halv tallrik Yoggi 0,5%
Två skivor galiamelon
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Tacosallad med ris och kidneybönor

Middag:
Röra på ris, ägg och vita bönor
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Dagens träning:
50 minuter powerwalk, 30 minuter Zumba Cardio

Hjälp!


Jag insåg det inte förrens Jenny skrev det i en kommentar här nedan, men det är faktiskt bara 19 dagar (!!!) mellan bilderna nedan.

Galet. Det är för tusan helt jäkla galet!! :-D

Den nakna sanningen

Jag trodde nog aldrig att jag skulle våga lägga ut bilder på mig själv så här, med celluliter och varenda liten skavank synlig, men för tillfället så tycker jag faktiskt om mig själv och skäms inte alls som jag gjorde tidigare. Med det menar jag inte att jag trivs med den vikt jag ligger på just nu, 65 är fortfarande mitt mål, men jag trivs med vad jag har lyckats åstadkomma hittills. Jag är stolt över min duktiga kropp som kämpar tillsammans med mig och även om det "bara" handlar om en skillnad på dryga 7,5 kilo på bilderna nedan (jag hade inte mod/ork att ta tag i att fota mig själv vid startvikten på 104,6 kg) så tycker jag att man ser skillnaden rejält. Jag tycker mig se en potential att så småningom kunna se mig själv i spegeln och faktiskt tycka om bilden som möter mig. Jag vet inte om jag någonsin har tänkt så tidigare.

Jag är för övrigt verkligen chockad över att det har gått så fort (Det är inte ens en månad sedan jag tog tag i det här!) och att min hud faktiskt fortfarande hänger med helt okej trots det. Jag är chockad över att se vilken skillnad bara några fåtal kilon kan göra på en kropp som ändå behöver bli av med så mycket och det motiverar mig verkligen något enormt. Det bevisar verkligen hur varje litet kilo är värdefullt. Hur varje dag kan föra en närmare sitt mål.


Kort sagt: Jag är så jäkla bra och jag ska klara det här!MÅTT (18 aug, månad 1 av 12)Ofta rekommenderas det att man ska använda måttband när man vill gå ned i vikt istället för att förlita sig till en våg som inte tar någon hänsyn till eventuell viktökning i muskelmassa. Måttbandet ska vara mer tillförlitligt eftersom det verkligen visar den förändring som sker med kroppen. Personligen så har jag väl aldrig riktigt förstått mig på det där dock eftersom en normal person inte kan öka mer än 2-4 kg på ett år i enbart muskler, och det är då även om den skulle träna jättehårt i princip varje dag, vilket med andra ord inte borde vara något som kan ställa till det för den normala bantaren med rejäl övervikt.

Hur som helst så är det där nog väldigt personligt vad man föredrar, men själv så är jag i alla fall betydligt mer förtjust i att se vikten på vågen. Det är egentligen av flera skäl; Först och främst tycker jag nämligen att den är mycket enklare att använda eftersom du kan se varje litet hekto (att se millimetrar är svårare), men sen så fungerar jag också så att jag blir gladare av att se -1 kilo än -1 cm. Jag vet ju trots allt inte vad jag kommer att sluta på för mått när jag är klar, jag har inga "målmått", men däremot så kan jag ju säga till mig själv vad vågen ska sluta på. Måttbandet är med andra ord allra främst en komplettering för min del och något som hjälper mig att hålla mig borta från vågen under veckorna. Även om jag har valt att ta mina mått officiellt en gång i månaden så låter jag mig nämligen kolla med måttbandet varje dag om jag så vill. Sätter jag måttbandet på 120 centimeter runt magen så är det trots allt ganska så tillfredställande att se det stora glappet som har blivit där redan ;-D


Överarm:       41 cm        (-3 cm)
Byst:             107 cm       (-5 cm)
Midja:             91 cm        (-9 cm)
Mage:          109 cm      (-11 cm)
Stuss:         118 cm         (-8 cm)
Lår:                74 cm     (- 3,5 cm)

Dagens mat, dag 29

Jag har mått betydligt bättre idag och även om jag till en början kände mig enormt bakis-hungrig så har jag lyckats hålla matintaget på en acceptabel nivå. Middagen i form av tacos var visserligen sambons idé som jag inte blev fullt så förtjust i med tanke på gårdagens pizzaslices, men sen så insåg jag att även det går att äta enligt tallriksmodellen. Med halva tallriken med sallad, en fjärdedels bit med köttfärs och en fjärdedel med tacochips (cirka tio stycken skulle jag gissa på, som max) så kändes det helt okej. Då skippade jag dessutom osten och tog mer av tacosåsen istället eftersom den bara innehåller 32 kcal per 100 gram. Det är något man ska ha hemma i kylen med andra ord - Jämför bara med ketchupens 109 kcal per 100 gram.

Dagen blev väldigt lyckad med andra ord och trots att jag lyxade till det med tacos i begränsad mängd så blev jag mätt redan efter halva tallriken. Där är också problemet med sådan mat eftersom jag trots det åt upp resten och suktade efter ännu mer. Så upplever jag aldrig med husmanskost eller mat som jag i överlag vet att jag kan äta mer av till lunch nästa dag. Just tacos, eller pizza för den delen, ville jag nämligen inte spara resterna av och äta igen ;-)


Frukost:

1/3 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
Två dl Varma Koppen minestronesoppa

Lunch:
Nasi goreng (ris, ägg, purjo och räkor)
Sallad

Middag:
Tacos
Sallad

Övrigt:
Två dl Varma Koppen minestronesoppa
En kopp svart kaffe
Fem glas vatten

VIKT (17 aug, vecka 4 av 52)Det har varit en hård vecka för min del och även om jag inte har tränat i närheten av så mycket som jag ska enligt min veckoplan (30-60 minuters power walk 5-6 ggr i veckan, minst två pass zumba), så har jag antagligen haft en ganska hög förbränning ändå. Tre dagars storstädning med allt vad det innebär tar på orken. Det och det faktum att jag har ätit alldeles för lite både räknat i kalorier och antal måltider lär vara orsaken till den här veckans enorma minus. Det innebär också att jag har gått ned så gott som tio kilo nu - på FYRA VECKOR. Det är inget annat än galet! För min idol Tungviktaren tog samma resa 88 dagar...


Startvikt:
104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 94,7 kg
Veckans minus/plus: -3,2 kg

Total viktminskning: 9,9 kg
Kvar till 65 kilo: 29,7 kg


Det är med spänd förväntan som jag ser fram emot nästa veckas vägning. Frågan är om det bara kommer att bli ett väldigt litet minus då eller om jag kommer få åka på ett plus nu när kroppen återhämtar sig från magsjukan. Det återstår att se.


Dagens mat, dag 28

Bakis/Magsjuk:


Frukost:
En morot (spydde upp)

Lunch:
Två köttbullar (spydde upp)

Middag:
Två pizzaslices (spydde upp lite)

Övrigt:
Två glas vanlig cola
Några klunkar sockervatten

Dagens mat, dag 27

Kräftskiva!


Lunch:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%

Middag:
Fyra kräftor
Tre räkor

Övrigt:
Fyra snapsar
Ett glas malibu/ananasjuice
X antal glas rom och cola (En flaska Cola Zero)
En Irish Coffe
Två koppar svart kaffe
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%

Dagens mat, dag 26

Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%
Två skivor galiamelon
Lite Finax familjemusli

Lunch:
VV's tacosoppa

Middag:
En och en halv skiva kassler
Lite ris
En liten klick kall bearnais
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
X antal glas vatten
2-3 glas Ramlösa

Dagens mat, dag 25

Uppenbarligen tycks jag äta väldigt lite mat om dagarna om man ser till mitt kaloriintag, vilket känns underligt eftersom jag inte alls upplever att jag får i mig för lite. Tvärtom så äter jag mig mätt och lite därtill. Visserligen gissar jag på att det hela hänger ihop med mina tidigare matvanor, då jag vanligtvis inte åt något på hela dagarna och sedan frossade i mig mat och godis på kvällen. Jag tror helt enkelt att jag egentligen inte är en person som behöver äta så mycket mat för att vara nöjd, rent fysiskt, och när jag då äter regelbundet så att jag aldrig hinner bli särskilt hungrig mellan måltiderna så märks det av extra tydligt. Kanske är det en övergångsfas också som går över när kroppen blir mer van med de nya rutinerna. Hur som helst - Eftersom jag inte kan äta mer utan att börja tvinga i mig mat (och det tänker jag då rakt inte göra!) som känns onödig så får jag kanske försöka lägga till en frukt om dagen eller lite matigare sallad till måltiderna. Jag vill ju inte riskera hamna i en sits där kroppen får för sig att den behöver spara på reserverna ;-)


Frukost, 141 kcal:
Havregrynsgröt              116 kcal
1/2 dl blåbär                     30 kcal
En klick äppelmos          14 kcal

Lunch, 233 kcal:
Snabbmakaroner         118 kcal
Köttfärs                              76 kcal
En skvätt ketchup            10 kcal
Sallad                                28 kcal
(morot, gurka, sallad)

Middag, 309 kcal:
En bratwurst                  182 kcal
Klyftpotatis                        63 kcal
Ketchup & senap            12 kcal
Sallad                                52 kcal
(gurka, tomat, sallad, spenat, avokado)

Övrigt, 5 kcal:
En kopp svart kaffe
Två glas vatten
Tre glas Ramlösa

TOTALT: 688 KCAL
Antal brända kalorier i dagens träning: -212 kcal
(45 min powerwalk)


(För övrigt är det dåligt med inlägg här just nu eftersom jag är fullt upptagen med att fixa iordning inför helgens kräftskiva. Idag har varit ytterligare en dag då jag har städat i princip non-stop från morgon till kväll. Gäsp!)

Dagens mat, dag 24

Jag tycker att det är jätteintressant och lärorikt att räkna kalorier och min förhoppning är att så småningom lyckas göra det varje dag så att jag kan jämföra mitt dagliga intag med veckans viktnedgång och se hur det samspelar. Just nu har jag dock lite svårt för att uppskatta antalet kalorier i något så när jag äter något färdiglagat som jag inte har en aning om vad det innehåller, så som tacosoppan, så kommer jag helt av mig. Jättedumt! Men förhoppningsvis så lär jag mig väl den biten också så småningom. Idag får jag hur som helst nöja mig med att konstatera att en lyxig frukost med yoghurt, musli och frukt/bär är i princip samma sak som en skål med havregrynsgröt och detsamma! ;-)

Frukost, 134 kcal:

Havregrynsgröt           116 kcal
1/2 dl blåbär                  30 kcal
En klick äppelmos         7 kcal

Lunch:
VV's tacosoppa

Middag:
Snabbmakaroner
Stekt köttfärs
Ketchup
Sallad
(avokado, tomat, gurka, sallad, spenat)

Övrigt, 5 kcal:
En kopp svart kaffe
Fem glas vatten

Antal brända kalorier i dagens träning: ?
(Har städat hårt hela dagen)

Dagens mat, dag 23

På grund av strul med nätet så blir gårdagens mat redovisat idag istället. Jag räknade kalorier, men glömde tyvärr bort mig på middagens sallad där jag lyxade till det med kidneybönor (gott!) och majs. Antalet kalorier blev betydligt färre än vad jag hade gissat på... Vet inte om det är helt bra?


Frukost, 139 kcal:
1/4 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%     50 kcal
Lite Finax familjemusli                      53 kcal
En normalstor skiva galiamelon     22 kcal
En halv dl blåbär                                14 kcal

Lunch, 237 kcal:
Två skivor kassler                              92 kcal
Ris                                                        88 kcal
En liten klick champinjonsås          14 kcal
Sallad                                                   42 kcal
(paprika, morot, tomat, sallad, spenat)

Middag, 295 kcal:
Två fiskpinnar                                   115 kcal
Potatismos                                       130 kcal
Sallad                                                   50 kcal?
(gurka, tomat. sallad, majs, kidneybönor, spenat)

Övrigt, 12 kcal:
Tre koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

TOTALT: 681 KCAL
Antal brända kalorier i dagens träning: -353 kcal
(30 min powerwalk, 20 min zumba)

Dagens mat, dag 22

Idag har varit en jättebra dag på alla plan och jag har inte varit det minsta sugen på onyttigheter, men det börjar snarare kännas som en självklarhet nu. Egentligen hade jag tänkt att börja räkna kalorier på hela dagens intag nu när jag har fått en digitalvåg men eftersom min lunch var färdig (rester från middagen i lördags) så gav jag upp i beräknandet där. Middagen nöjer jag mig med att konstatera att receptet på den jättegoda soppan påstås vara 5,5 points per portion, men med tanke på att jag åt betydligt mindre än en portion (baserat på att det var beräknat för fyra personer) så lär det ju ha blivit mindre än så för min del. Det finns nog minst fyra portioner till i kylen i alla fall efter att både jag och sambon åt idag, så de var inte snåla med storlekarna. Proppmätt blev jag dessutom trots att jag skippade salladen. Kanonrätt!


Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1% (63 kcal)
Två skivor Galiamelon (23 kcal)
Lite Finax familjemusli (70 kcal)
Totalt antal kalorier: 156

Lunch:
Kycklingsallad

Middag:
VV's tacosoppa

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

VIKT (10 aug, vecka 3 av 52)Då var första delmålet nått, med råge! *skuttar runt och jublar* Minus fem kilo har jag ju nämligen satt upp som varje delmål och vid dagens vägning hade jag klivit över den magiska gränsen som betyder att jag ska åka och handla något som belöning till mig själv. Det är jag verkligen värd! (Någon digital köksvåg blir det dock inte för det fick jag faktiskt av sambon i födelsedagspresent, precis som jag hade önskat mig) =D


Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 97,9 kg
Veckans minus/plus: -2 kg

Total viktminskning: 6,7 kg
Kvar till 65 kilo: 32,9 kg


Dagens mat, dag 21


Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Kycklingsallad

Middag:
Två kasslerskivor med ris och champinjonsås
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Två glas vatten
Tre glas Ramlösa
Två skivor galiamelon
2/3 delar banan

Dagens mat, dag 20


Chips, ostbågar, godis, kakor, bullar, tårta, läsk, vin, god mat... Idag har jag bokstavligen varit omringad av frestelser. Ting som jag i normala fall hade stoppat i munnen utan att ens tänka mig för. Det ger en otrolig styrka att faktiskt klara sig igenom en sådan dag helt prickfritt, och till och med bättre än vad jag hade väntat mig. En känsla av att vara oövervinnerlig. Eufori. 

Frukost:
Äggröra på tre äggvitor
Knappt tio skivor burkchampinjon

"Lunch":
En bit gräddtårta med banan och jordgubbar

Middag:
Kycklingsallad

Övrigt:
Tre koppar svart kaffe
Två glas Fun light
Ett glas Ramlösa
Ett skivat äpple med kanel
Sju små jordgubbar

(Extra plus att notera: Min syster frågade min sambo om inte jag hade gått ned i vikt. Med andra ord börjar det att synas nu. Yey!)

Dagens mat, dag 19

Min sambo var iväg hos en kompis ikväll och då blev det för första gången så tydligt varför jag har tagit till ätandet förut för nu när jag var ensam och uttråkad kom det där bekanta suget. Det som jag har känt så många gånger förr. Enda skillnaden var att jag faktiskt kunde tyda det den här gången och samtidigt känna att jag inte var det minsta hungrig egentligen. Att det var snarare var ett sug på en sysselsättning som var problemet. Därför löste jag också det hela med att ta en promenad med hundarna istället, vilket förstås funkade lika fint det med.


Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Pastasallad med en avokado i

Middag:
Två och en halv potatis med tonfisksås
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Fyra glas vatten

Födelsedagsplan

Imorgon är dagen jag har fruktat för sedan en tid tillbaks - Min födelsedag.

Som jag nämnde tidigare så har min mamma tänkt att bjuda på fika hemma hos sig eftersom lite släktingar ska komma över och på grund av att jag inte vill gå ut officiellt med att jag anstränger mig för att gå ned i vikt, så blir situationen förstås lite extra knivig. Igår hamnade jag till exempel i en lite jobbig situation när mamma var rar och ringde mig för att fråga vilken tårta jag ville att hon skulle göra. "En vanlig tårta med jordgubbar blir väl kanske bra?" sa hon och jag var bara snabb med att instämma för att komma ur diskussionen snabbast möjligt (och för att det ändå är den tårta som är smalast av de vanliga varianterna). Likaså hade jag jättesvårt att svara på vad jag ville ha till middag, så även där nappade jag på första förslaget. Kycklingsallad låter ju dessutom inte så illa - Att jag kom på senare att just mammas variant kanske inte är helt nyttig, och att jag därmed har satt mig i en sits där jag inte kan välja att äta mig mätt på "kalorifri" sallad, är en annan femma...


Hur som helst så har jag lagt upp en liten plan för att ta mig igenom morgondagen och fortfarande kunna känna mig nöjd över min insats efteråt. Äter jag en smal och mättande frukost (Äggröra på tre äggvitor tex och en morot - 90 kcal) så kan jag nämligen unna mig en liten tårtbit istället för lunch när vi ska fika sen och förhoppningsvis klara mig från alla andra frestelser i och med det. Enligt uppgift ligger hembakad gräddtårta med jordgubbar och banan nämligen på drygt 205 kcal per hundra gram, så en normalstor tårtbit lär väl ge ungefär 300-400 kcal skulle jag tro. Eftersom det inte lär mätta särskilt mycket så kan jag nog räkna med att eventuellt behöva äta en frukt som mellanmål sen.

Till middag så kommer det sedan att bli kycklingsallad som sagt och eftersom min mamma gör den med både pasta, ost och massor av vanlig creme fraiche i så får jag nog se till att äta en något mindre portion än vad jag hade gjort i normala fall. Dessutom måste jag se till att tacka nej till vinet ("huvudvärk"?). Över 600 kcal bör jag ju således inte trycka i mig där i alla fall så det totala intaget bör därför bli helt okej ändå. Räknar man nämligen grovt på 100/300/100/600 så blir det totala värdet 1100 och det är väl vad jag ligger på i snitt under en vanlig dag, tror jag i alla fall baserat på den dagen då jag provade att väga och räkna allt. 


Så med den planen i bakfickan känns det i alla fall lite lugnare. Sen återstår det bara att se om jag klarar av att följa den trots alla frestelser också, men det tror jag nog. Jag får se på det som min födelsedagspresent till mig själv!

Mindre portionerFör min del fungerar tallriksmodellen alldeles utmärkt och får mig att äta mindre portioner än vad jag skulle göra i normala fall, men det är väldigt inviduellt vad som fungerar för en och i längden kan man kanske även behöva variera sina rutiner ibland för att inte riskera att känslan av att "vara tvungen" blir för överväldigande. Dessutom kan man eventuellt behöva kombinera flera olika metoder för att hitta den väg som passar en som allra bäst, vilket ju i slutändan är det viktigaste eftersom det är du som ska kunna leva med din metod för viktminskning/hålla vikten under kontroll. Förlitar man sig till sallad så kan det faktiskt också vara så att det finnas situationer när du inte kan äta efter ditt normala mått (när du äter ute på restaurang till exempel). Några bra tips för dessa lägen som jag har trillat över, men inte haft behov av att prova själv ännu, är i alla fall dessa:

Köp en mindre tallrik
Med en mindre tallrik så behöver du inte ens fundera över storleken på dina portioner - De kommer automatiskt att bli mindre än vad de är i normala fall. Det oavsett om du har som vana att äta via tallriksmodellen eller föredrar att fylla hela tallriken med mat.

Ät bara hälften på tallriken
En metod som kort och gott går ut på att du bara tillåter dig själv att äta hälften av den mat som du har lagt upp på tallriken. När du har gjort det, måste du vänta i minst 20 minuter innan du får äta upp resterande mat - Detta för att inte ha möjlighet att kasta i sig maten och för att du ska lära dig att känna efter om du är hungrig eller ej. Troligtvis kommer du att avstå från den andra portionen.

Börja med en soppa
Vätska, särskilt varm sådan, har en förmåga att ge en viss mättande känsla som man kan utnyttja när man vill se till att äta mindre portioner. Genom att äta en liten skål med kalorisnål soppa av någon form innan du hugger in på den kaloririka maten, så kommer du nämligen inte att orka äta lika mycket av det feta efteråt. En förrätt anses ju dessutom bara vara något lyxigt så i slutändan kommer du bara att uppleva att du har fått äta mer än normalt, när du egentligen har minskat ditt kaloriintag betydligt. En light-variant är istället att börja måltiden med att dricka ett stort glas vatten. Det har ungefär samma effekt :-)

Jag kan


Jag har kommit på att något som motiverar mig när uppgivenheten sköljer över en, är att fokusera på saker som man vet om att man kan och som man är stolt över att ha klarat av. Jag har till exempel ofta känt att det är lönlöst för mig att försöka gå ned i vikt eftersom jag är sockerberoende och har "tjockisgener" (min mamma, pappa, farmor, faster, gammelmorfar och båda mina mostrar är alla mer eller mindre överviktiga), vilket jag då har upplevt måste vara mycket starkare än vad jag är - men så vet jag också att de flesta i min släkt har någon form av nikotinberoende. Trots det klarar jag av att feströka flera dagar i rad utan att fastna. Likaså har vi tyvärr en del alkolism i släkten, men även där vet jag ju att jag klarar av att dricka och sätta stopp när det behövs. Jag kan utan problem säga nej till mig själv.

Med andra ord så kan jag ta upp andra lägen där jag känner mig stark och trygg i mig själv, för att peppa mig själv till att förstå att det förstås även kan gälla viktminskningen. Att jag minsann klarar av det med om jag bara lägger manken till och håller samma diciplin där som jag klarar av att göra i andra lägen. Sen om det är stolthet över att ha pluggat klart till tentan i tid, eller att man motstod frestelsen att vara otrogen med den där heta grabben på solsemestern, spelar egentligen ingen större roll. Det viktiga är bara att inse att man kan vara stark och att man genom det får lite extra tilltro till sig själv när man för stunden råkar ha bristvara på sådant.

Allt blir så mycket enklare då :-)

Dagens mat, dag 18


Jag vet inte om det var en fas som har att göra med min bantning, men för ett par dagar sedan så upplevde jag att jag var väldigt trött om dagarna och hade dåligt med energi. Nu verkar det där dock ha gått tillbaks för både igår och idag har jag varit betydligt mer vaken och inte det minsta sugen på att lägga mig och vila. Snarare har jag varit rastlös faktiskt. Samtidigt under de här senaste två dygnen har jag dock haft en tendens till visst illamående efter maten istället, som jag inte har haft problem med tidigare, och det vet jag inte heller vad det kan tänkas grundas i. Imorgon ska jag dock inte äta havregrynsgröt till frukost och skippa morötterna i salladen så ska vi se om det blir någon skillnad då. Helt mysig känsla är det trots allt inte.

För övrigt gav jag sambon en kyss när han kom hem efter jobbet idag och överraskades när min mun genast fylldes av en tydlig smak av godis. Vid det läget hade jag inte ens hunnit upptäcka godispåsen i hans hand och det hade antagligen kunnat blivit något riktigt jobbigt av det hela efter det smakprovet, när han nu skulle sitta och knapra upp resten framför ögonen på mig - men jag tog mig igenom det med utan några problem alls (även om jag var snabb med att skölja ur munnen efteråt för att inte behöva sitta med smaken kvar på tungan). Duktiga jag!


Frukost:
Havregrynsgröt (på 1 dl havregryn)
En kiwi

Lunch:
Tonfisksallad med ägg
En halv matsked lätt creme fraiche

Middag:
Tre små/medelstora potatisar med tonfisksås
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

Jag kämpar på
Sedan jag hittade Funbeat så har det inte blivit så att jag skriver så mycket om min motion här i bloggen eftersom den sker mer eller mindre på rutin nu, men det innebär inte att jag inte sliter. Varje morgon tar jag fortfarande en rask promenad på 30-45 minuter (fast målet är snarare att ligga på 45-60 med tanke på förbränningen) och minst två gånger i veckan kör jag ett 60 minuters pass med Zumba. Det känns rätt lagom tycker jag och senare när jag går över till att räkna kalorier dagligen så ska jag även ta och skriva upp hur många kalorier jag har bränt genom motion under dagen för att hålla koll och lära mig balansen mellan motion/mat. Det är rätt skönt att kunna tänka "Jaha, på min födelsedag kan det ju bli så att jag behöver äta lite mindre kalorier under dagen för att balansera upp fikat, och så vore nog ett extra pass Zumba bra". I de banorna hade jag aldrig funderat tidigare.

För övrigt trodde jag att jag gick hyfsat snabbt ändå när jag promenerade i en hastighet på ca 4,5 km/h, men det är tydligen inte alls något att skryta om. Det får jag kanske försöka jobba upp med tiden :)

Dagens mat, dag 17


Idag har jag varit iväg och tränat hund och eftersom det innebär att jag inte är hemma förrens vid tio på kvällen så blir middagen således väldigt sen. Egentligen borde jag väl ta med något som jag kan äta på plats de här dagarna (soppa i en termos, en matig sallad eller en måltidsbar) för att slippa rubba totalt på de vanliga mat-tiderna, men det kräver lite framförhållning. Hur som helst så hade jag med mig en banan som jag kunde äta om hungern satte in men eftersom jag blev så äckligt mätt av lunchen, som jag tvingades kasta i mig innan jag åkte för att jag skulle ha en möjlighet att hinna, så behövdes den inte. Jag var inte ens så farligt hungrig när jag kom hem - Även om jag hade fått huvudvärk lagom tills dess. Om det var på grund av lågt blodsocker eller för lite vätska vet jag inte riktigt men det är inte första gången jag får det efter en hundträning...


Frukost:
Havregrynsgröt (på 1 dl havregryn)
Lite blåbär och hallon

Sen lunch:
Chili con carne med ris
Sallad

Sen middag:
Fem kycklingköttbullar med makaroner
En liten skvätt ketchup och senap
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Fyra glas vatten

Delmål som motivationshöjare
Jag har beslutat mig för att ha minus fem kilo som varje delmål och eftersom en motivationshöjare sägs vara att belöna sig själv varje gång man uppnår något av sina mål, så har jag funderat på om man inte kan ta och slå två flugor i en smäll. Något som motiverar mig är nämligen utrustning som underlättar i vardagen som nyttig och som får motionen att verka lite roligare. Därför ska jag också försöka att belöna mig med sådant nu när jag går ned i vikt (Första delmålet bör jag ha uppnått vid nästa vägning). Så länge det är saker som jag faktiskt vill ha så är det ju trots allt belöningar och så länge som jag är peppad till att verkligen gå ned i vikt, så värderar jag förstås produkter som underlättar detta väldigt högt.

Ovan är ett litet axplock av ting som jag skulle kunna tänka mig att belöna mig själv med men när man tänker efter finns det egentligen hur mycket som helst som kan sporra en mer än bara tillfälligt. När man har köpt en sådan sak så har man nämligen inte bara nästa delmål/belöning att se fram emot - utan man har även den senaste belöningen som kan hjälpa till med den motivation som behövs för att komma dit. Dubbelt så mycket motivation med andra ord. Dubbelt så bra!


Dagens mat, dag 16

Det finns inte så mycket att säga idag mer än att jag är överraskad över hur snabbt dagarna går. Redan dag sexton och än så länge kan jag faktiskt inte påstå att det känns som jag har behövt anstränga mig så mycket - motivationen sköter liksom jobbet åt mig. Däremot närmar sig min födelsedag med skrämmande steg och idag fick jag reda på att mina släktingar kommer att komma över på fika. Jag som hoppades så att jag skulle kunna komma undan från den biten i år! Det kommer att bli en tuff dag med andra ord för jag tänker då inte tillåta mig att synda (okej, en liten bit tårta kan jag tycka är lugnt om jag kompenserar med mindre kaloriintag i övrigt/motion... men det är också det enda). Jag vägrar.

Frukost:
1/4 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En banan
Liiiite Finax familjemusli

Lunch:
Chili con carne med ris
Sallad

Middag:
Tre bitar kycklingkebab med ris
En liten skvätt bearnais och lätt creme fraiche
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten

Undvik frestelser
"Återfall händer alla
Det är svårt att gå ned i vikt. Frestelser lockar överallt. Det är lätt att falla tillbaka i sitt gamla beteende – det händer alla. Men lägg inte så stor vikt vid ett återfall. Försök att dra nytta av det i stället. Det kan vara så enkelt som att lära sig vilka situationer som är jobbiga – och undvika dem. Ät inte framför tv:n, stanna inte vid kiosken på vägen hem, handla inte när du är hungrig."

Från: BMI-Direkt


Det här med att notera när man har som allra svårast att vara nyttig och medvetet undvika frestelser är ett jättebra tips tycker jag. Jag vet till exempel att en snabb visit på affären är så gott som ödesdiger om jag är hungrig just då eftersom jag, om jag nu inte faller för mina tankar, måste plåga mig själv med att suktas av allt godis. Då är det betydligt lättare att man får ett återfall. Av den anledningen försöker jag i alla fall att se till att ha ätit något innan jag handlar och om jag inte har gjort det så går jag ut på direkten när vi är klara, och låter sambon sköta betalandet, så att jag slipper stå och vänta vid godishyllorna vid kassan. Likaså tar jag med mig frukt i väskan om jag ska iväg någonstans och vet att jag kommer att hinna bli hungrig innan vi kommer hem.

Att inte äta framför TV:n är ytterligare en sak som jag kanske borde ta och tänka på för övrigt. Här hemma äter vi nämligen jämt och ständigt i vardagsrummet (bortsett när vi har besökare eller unnar oss en romantisk middag) och att ha fokus på något annat medans man äter kan ju inte vara vidare bra eftersom det lätt sätter in autopiloten. Säkert är det delvis på grund av den som jag tidigare brukade äta så ofantligt stora mängder eftersom jag knappt noterade vad jag stoppade i munnen ibland, förrens jag blev proppmätt och åt lite till bara för att det var så gott. Att istället sitta ned ordentligt och i lugn och ro kunna fokusera alla sinnen på maten, och faktiskt känna efter när man är mätt, måste vara betydligt bättre.


Dagens mat, dag 15

Maten börjar flyta på som på automatik nu och jag äter nog en rätt passande mängd med tanke på att jag inte behöver gå hungrig, vilket jag är väldigt nöjd med. Lite mindre nöjd är jag över det faktum att jag har noll kontroll över antalet kalorier som jag stoppar i mig varje dag och eftersom det är något som jag tror att jag skulle behöva lära mig att få en känsla för, så att jag kan fortsätta hålla vikten när jag väl har lyckats gå ned allt, så håller jag tummarna för att jag får en digital köksvåg när jag fyller år snart (jag har varit väldigt tydlig för sambon att det är just det jag gääärna skulle vilja ha av honom). Även om man kanske inte orkar räkna varje dag eller så, så kan det ju vara givande att göra det lite då och då i alla fall.


Frukost:
1/4 dels tallrik Yoggi Mini <0,1%
En kiwi
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Tonfisksallad med ägg

Middag:
Chili con carne med ris
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Två glas Ramlösa
Två glas vatten

VIKT (3 aug, vecka 2 av 52)
Det är sällan jag älskar min kropp så mycket som just nu när den faktiskt samarbetar med mig och slänger bort de där överflödiga kilona som jag ber om. Jag hoppades verkligen på att jag hade gått över till tvåsiffrigt idag nämligen, men jag visste också att det var något som jag med allra största sannolikhet skulle behöva vänta ytterligare en vecka på att se - Så slutar vågen på just 99,9 av alla siffror. Det är som att sväva på rosa moln! Fy fan vad jag är bra!


Startvikt: 104,6 kg
Målvikt: 65 kg

Nuvarande vikt: 99,9 kg
Veckans minus/plus: -2,2 kg

Total viktminskning: 4,7 kg
Kvar till 65 kilo: 34,9 kg


Dagens mat, dag 14

Idag belönade jag mig själv för en väl genomförd vecka genom att köpa en flaska Ramlösa när vi var nere på affären och handlade middag. Visserligen är ju mineralvatten något som jag ser som helt tillåtet nu under min viktnedgång, men genom att inte dricka det varje dag så känns det lite roligare när jag väl "tillåter" mig det. Som att man partar till det lite extra. Det känns bra att ha nyttiga alternativ att ta till vid sådana tillfällen så att jag inte får för mig att belöna mig med något betydligt sämre.

Imorgon är det för övrigt vägningsdag och det är något som jag är jättespänd inför. Jag har trots allt sett till att hålla mig från vågen hela veckan nu utan minsta fusk så jag har egentligen ingen som helst aning om vad den ska visa på (även om jag nog vågar tro att det har fortsatt neråt i alla fall). Det ska bli jättespännande!


Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%
Lite Finax familjemusli
En kiwi

Lunch:
Sallad med fem köttbullar och lite ris

Middag:
Tre kycklingkebab-bitar med ris och lite lätt creme fraiche
Sallad

Övrigt:
En kopp svart kaffe
Två glas vatten
Tre glas Ramlösa

MumsDagens motivation får bli något så simpelt som ett litet kollage med bilder på en outfit som jag gärna hade burit om jag hade kroppen till det. Jag längtar trots allt som få efter att kunna gå in i en butik och köpa snygga kläder utan att behöva fundera på vad jag i överhuvudtaget skulle kunna klämma mig i och att dessutom kunna köpa snygga skor med höga klackar (för att kompensera för den längd jag inte har fått naturligt) vore ljuvligt. Just nu när jag är så här stor tycker jag mest att det ser konstigt och obalanserat ut att trippa fram på smala pinnar.

Kläderna ovan är från forever21.com

Dagens mat, dag 13


Idag har min kropp varit lite bråkig och typiskt lördags-sugen på gott, men trots det har jag kunnat låta bli att äta något dumt. Vid middagen var det dock första gången under de här dagarna som jag faktiskt såg till att fylla på tallriken med lite mer mat efter att jag hade ätit upp min första portion. Då rörde det sig visserligen inte om mer än en 3x3 cm stor köttbit och en sked sallad (utan ris), så det är inget jag tänker tjura på mig själv för. Särskilt inte med tanke på att lunchen var ovanligt liten och att jag tog en rätt liten köttbit från start. Det kändes med andra ord som en ärlig hunger och den typen av ätande kan jag förstås se med blida ögon på. Faktum är väl att jag snarast ska vara stolt över mig själv för att jag klarade av att skilja ut det från mängden - Det är just sådant jag behöver lära mig!

Frukost:
En halv tallrik Yoggi Mini <0,1%
Lite Finax familjemusli

Lunch:
Två fiskpinnar och lite potatismos
En tomat och liiite isbergssallad
Ett äpple

Middag:
En bit flintastek med en liten klick kall béa
Sallad med ris i

Övrigt:
Två koppar kaffe (en svart och en med en skvätt grön mjölk)
Fyra glas vatten

Varför inte?


Varför ska jag gå ned i vikt?

* Bättre hälsa
* Slippa smärta i rygg, fötter och knän
* Slippa skammen över att äta mat och prata om vikt.
* För att det bara handlar om att anstränga sig
   en kort tid för att nå ett mål som jag värderar jättehögt.
* För att jag kan köpa kläder sen utan att hela tiden
  behöva tänka på vad jag ser smalast ut i.
* För att det kan hjälpa mig att få bättre självkänsla.
* För att jag ska slippa må dåligt över min kropp varje
  gång jag har sex med min sambo.
* För att slippa känna att folk tittar på en för att man är stor.
* För att slippa behöva skyla mig själv och ta med en väska
  enbart för att ha den i knät så att magen inte syns.
* För att min kropp inte ska hindra mig från att göra saker
   som jag egentligen vill (bada, gå ut på krogen, träffa nya vänner etc)
* För att jag inte vill att min sambos vänner ska tänka att han har en
   fet och ful flickvän.
* För att jag är värd att vara smal.

Varför ska jag INTE gå ned i vikt?
* För att det är jobbigt


En lista att läsa när det känns trögt, för faktum är trots allt - Det finns INGET skäl bra nog till att jag inte ska gå ned i vikt. Det är knappt att det finns något skäl alls faktiskt, så valet är således väldigt enkelt.

Samma frågeställning kan man dessutom använda sig av när man känner sig sugen på att synda på ett eller annat vis. Gör en mental lista för dig själv i stil med "Varför ska jag låta bli att äta den där bullen?/ Varför ska jag äta den där bullen?" så kommer den antagligen inte att kännas lika lockande efteråt. Det är trots allt sällan det finns några bra skäl till att äta onyttigt i förhållande till att låta bli.

Dagens mat, dag 12

Det är verkligen härligt att se dagarna gå och att redan kunna skriva dag 12 skvallrar också om hur snabbt det här året kommer att gå. Det är lite därför jag har valt att räkna varje dag så här i mina rubriker eftersom bara det är en motivation i sig. Ju längre jag håller på - ju mer kommer dessa simpla siffror att betyda eftersom man knappast vill sluta och slänga bort alla de dagar som man har kämpat hittills. Varje dag är det dessutom som en belöning för mig att slutligen kunna slå mig ned och notera ned dagen så här. En bekräftelse på att jag har varit duktig.

Idag har jag för övrigt haft en ganska passande fredag med ett matintag som har känts helt okej med tanke på dagens motion (45 minuter powerwalk, 60 minuter zumba). Som "fredagsmys" unnade jag mig till exempel ett par vindruvor som jag har låtit bli tidigare i veckan eftersom de egentligen är rätt onödiga. De var mest för att det är trevligt att ha något till TV'n som jag åt dem, snarare än att jag var hungrig eller sugen på dem. Därför blev det inte heller mer än ett par stycken eftersom sambon käkade upp de allra flesta. Bra det tycker jag! :-)

Frukost:
Smoothie (kiwi, ananas, mango, äpple, nektarin, lite apelsinjuice och havregryn)

Lunch:
Falukorv special med pasta
Sallad med 1/4 nashi-päron i

Middag:
En kycklingfile med ris och en liten skvätt kall chili bea
Sallad

Övrigt:
Två koppar svart kaffe
Tre glas vatten
Några gröna vindruvor

RSS 2.0